Vlieg gedwongen tot rentree

De ongelukkige planning van de herfstcompetitie in het tafeltennis dwingt de 44-jarige vrouwenbondscoach Anne Vlieg vermoedelijk tot een kortstondige rentree bij zijn club Ankerstars. De landskampioen van 1999 hoopte na de komst van Segun Toriolo weer een gooi naar de titel te doen. Maar de Nigeriaanse aanvaller zal het grootste deel van de herfstcompetitie moeten missen, omdat hij voor zijn land aan de Olympische Spelen deelneemt. Zonder de beoogde kopman was Ankerstars gisteren volstrekt kansloos tegen Westa, dat een maximale score (7-0) behaalde. ,,Ik begrijp werkelijk niet waarom tijdens de Spelen een competitie wordt georganiseerd'', zegt Vlieg.

Jullie wisten toch al eerder dat Toriolo aan de Spelen zou deelnemen?

Vlieg: ,,Ik wil de schuld ook niet leggen bij de NTTB of de vereniging van eredivisieclubs. Ik denk dat mijn broer Jan zich ook wel achter de oren zal krabben, want we betalen nu een jaarsalaris aan een speler, die tijdens de herfstcompetitie maximaal vier keer inzetbaar is. De directeur van onze sponsor is een echte Groninger. Hij belde me meteen en vroeg: `7-0, hoe ken dat nou?' Door deze nederlaag kunnen we een plaats in de play-offs al vergeten.''

En voor het imago van de sport is het ook niet goed als jij zelf weer achter de tafel gaat staan.

,,Toch zal dat wel gebeuren, vrees ik, want onze derde man kan het niveau van de eredivisie nog niet aan. Ik hoef op mijn 44ste niet zonodig te laten zien hoe zwak de competitie is door nog een potje te winnen. Daar zit niemand op te wachten. Maar het ergert me al jaren dat we er niet in slagen een zorgvuldig gestructureerde competitie op te zetten.''

Bij de vrouwenwedstrijd tussen Heerlen en Den Helder zaten bij een temperatuur van dertig graden vijf toeschouwers in de hal, zo draait het tafeltennis zichzelf toch de nek om?

,,Tafeltennis is geen zomersport. We trekken bij de competitie al zo weinig publiek en toch slagen we er maar niet onze sport professioneel te verkopen. We hadden de competitie natuurlijk nooit tijdens de Spelen moeten afwerken.''