Verlies horecavergunning dreigt voor Concertgebouw

Het Amsterdamse Concertgebouw kan zijn horecavergunning verliezen door een vormfout van de gemeente Amsterdam. Dit bleek vrijdag tijdens een zitting bij de Raad van State, die bezwaren van omwonenden behandelde. Voorzitter J. Bartel van de Raad zei dat de vormfout kan leiden tot vernietiging van de vergunning. De directie van het Concertgebouw liet weten dat als er in het Concertgebouw geen koffie meer mag worden geschonken, er ook geen muziek meer kan worden gemaakt omdat de inkomsten uit de horeca hard nodig zijn.

De omstreden vergunning geeft het Concertgebouw ruimte om de hele week tot in de nacht drank te schenken. De aan- en afvoer van drank heeft plaats aan de achterzijde van het Concertgebouw langs de tuinen van omwonenden, die vrezen voor overlast. Een woordvoerder van de gemeente noemde de bezwaren achterhaald, omdat de omstreden vergunning inmiddels is vervangen door een nieuwe. Tegen deze vergunning is ook bezwaar gemaakt, maar dat kwam buiten de daarvoor geldende termijn binnen. Hij pleitte er voor de bezwaren tegen de oude vergunning niet meer te behandelen.

Volgens staatsraad Bartel heeft de gemeente nagelaten om, zoals wettelijk verplicht, de oude bezwaren mee te nemen bij de beoordeling van de nieuwe vergunning. Over de vraag of dit leidt tot vernietiging van de vergunning, doet de Raad van State binnen twee maanden uitspraak.