Verbod op kooigevechten

Een burgemeester heeft het recht een kooigevecht te verbieden. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerde uitspraak van de Raad van State. Bij een kooigevecht is alles toegestaan om de tegenstander te raken tot er een winnaar overblijft.

Het bedrijf Super Fight Promotions uit Emmen had in Eindhoven een kooigevecht in een hal met 4.000 bezoekers willen houden. Maar de bugemeester weigerde de vergunning hiervoor in oktober 1997, omdat hij een kooigevecht ziet als exponent van de verruwing in de maatschappij. Ook zou een dergelijk gevecht volgens hem vormen van geweld en gewelddadig amusement aanmoedigen.

Omdat de uitspraak van de afdeling bestuursrechtspraak bij de Raad van State als jurisprudentie voor andere gemeenten geldt, hebben alle burgemeesters voortaan het recht evenementen als kooigevechten te verbieden.