Van Lottum via achterdeur toch naar US Open

Net als Jan Siemerink heeft John van Lottum zich via het kwalificatietoernooi weten te plaatsen voor het hoofdtoernooi van de US Open. Van de acht Nederlandse tennissers in New York (vijf mannen en drie vrouwen) is Kristie Boogert de enige die vandaag in New York in actie komt. Ze speelt tegen de Kroatische Mirjana Lucic.

Siemerink wist zich afgelopen week via de Fransman Olivier Patience, de Duitser Björn Phau en de Amerikaan Michael Sell alsnog te kwalificeren voor de laatste grand slam van het jaar. Siemerink ziet het toernooi met vertrouwen tegemoet. ,,Na drie wedstrijden in de kwalificatie bouw je toch een goed ritme op'', zei hij na zijn kwalificatie. Siemerink, die het afgelopen jaar een vrije val op de wereldranglijst maakte, komt in de eerste ronde de Australiër Jason Stoltenberg tegen.

John van Lottum, net als Siemerink tot dusver bezig aan desastreus jaar, werd in het kwalificatietoernooi uitgeschakeld door de Fransman Cyril Saulnier. Maar omdat onder anderen de Argentijn Zabaleta, de Rus Medvedev en de Fransman Escudé hebben afgezegd, plaatste Van Lottum zich alsnog als lucky loser voor het hoofdtoernooi. Van Lottum stuit op de Amerikaan Chris Woodruff. Peter Wessels speelt tegen de Zwitser Roger Federer. Schalken ontmoet de Duitse qualifier Lars Bürgmuller en Krajicek speelt tegen de Belg Olivier Rochus, die zich eveneens via de kwalificaties wist te plaatsen.

Krajicek kende een sterke voorbereiding op het grand slamtoernooi van New York. Hij haalde via overwinningen op Ulihrach en Ferrero en een walk-over tegen Moya de halve finale van het toernooi van Long Island. Daarin verloor hij in drie sets van de Zweed Magnus Norman: 6-4, 4-6 en 6-7. De nummer 2 van de ATP Champions Race prolongeerde vervolgens zijn titel op Long Island door in de finale zijn landgenoot Thomas Enqvist in drie sets (6-3, 5-7 en 7-5) te verslaan.

Bij de vrouwen lootte Miriam Oremans tegen de als zestiende geplaatste Julie Halard-Decugis. Amanda Hopmans komt de Italiaanse Gloria Pizzichini tegen. Venus Williams, bij de US Open slechts als vierde geplaatst, lijkt onstuitbaar op weg naar haar tweede Grand-Slamzege. De Amerikaanse won zaterdag in New Haven alweer haar vierde toernooi op rij. De 20-jarige winnares van Wimbledon versloeg in de finale van het met 1,4 miljoen gulden gedoteerde toernooi van landgenote Monica Seles: 6-2 en 6-4.