Te koop

Web-uitgeverij

Gopher, digitale uitgeverij voor (amateur)auteurs. Eigen bijdrage aan productie ongeveer ƒ2.500. Informatie: www.gopherpublishers.com of 050-3657272.

Voor iedereen met literaire ambities is er een internet-uitgeverij die boeken per stuk en dus vanaf een oplage van één exemplaar digitaal print. Manuscripten kunnen ter beoordeling van een vierkoppige redactie worden gemaild via de website of opgestuurd naar: Postbus 70080, 9704 AB Groningen.

De redactie beoordeelt het manuscript, stelt correcties voor of helpt met herschrijven. Als het boek eenmaal is goedgekeurd, verzorgt Gopher de vormgeving en publiciteit. De auteur betaalt voor deze diensten gemiddeld 2.500 gulden en ontvangt 20 procent van de verkoopopbrengst. Met 300 verkochte exemplaren zou de auteur uit de kosten moeten zijn.

Dries van Mechelen geeft zijn dichtbundels tot nu toe uit in eigen beheer en vindt Gopher een goed initiatief. ,,De kosten zijn lager dan die ik nu heb en 300 exemplaren moet ik kunnen halen, zeker als de bundel een goed vormgegeven omslag heeft. Mijn vierde bundel hoop ik deze maand af te ronden en ik ga hem zeker aanbieden aanbieden bij Gopher.''

Spuitpleisters

Antiblarenspray van Scholl (0345-639765). Bij drogisterijen voor ƒ11,99.

Ruim een miljoen volwassenen hebben regelmatig last van blaren en 74 procent van hen behandelen die zelf. Dat gebeurt veelal met blarenpleisters, die tijdens de voortzetting van de wandeling kunnen verschuiven en de blaar zelfs kapot kunnen maken.

De Antiblarenspray van Scholl is een verstuifbare blarenpleister en vormt een elastisch laagje van polymeerdraden op de getergde plek. De spray verkoelt, dekt af en is waterbestendig.

Mark de Bruijn is sportleraar en liep dit jaar onder meer de Vierdaagse van Nijmegen. ,,De spray is prima, maar doet niets voor de grootste probleemgroep: de mensen die te lang doorlopen, waardoor de blaar stukgaat. De spray mag niet op open blaren worden gebruikt. Vroeger werd nog wel eens gedacht dat een blaar juist kapot moest, zodat hij kan uitdrogen. Dat is een fabel, de wond moet juist onderhuids en vochtig blijven. Wandelaars zouden elke vijf kilometer een voetencheck moeten houden, zodat een beginnende blaar op tijd kan worden behandeld.''

Skatelamp

Nighteye, hoofdlamp voor sporters in het donker van Zwerfkei Outdoor & Travel Centre (bestellen en info: 0348-421648 of www.zwerfkei.nl). Prijs: ƒ89,00.

Joggers en skaters hebben het motto `zien en gezien worden' in omgekeerde volgorde toegepast. Reflectors om de bovenarm of op kleding deden een paar jaar geleden al hun intrede; nu wordt het kunnen zien van venijnige obstakels steeds belangrijker.

De Nighteye hoofdlamp is lichter dan de meeste andere lampen, namelijk 80 gram. De batterijen zitten op het achterhoofd, waardoor het gewicht verdeeld is en de lamp niet voorover zakt. Op twee alkalinebatterijen brandt de lamp minimaal 3,5 uur op volle sterkte. Het zicht is 30 tot 50 meter.

Merinke Jaspers skate regelmatig 's avonds. ,,Ideaal wordt het nooit. Een blik opzij en de lamp draait mee, waardoor je een stoepje vóór je al snel mist. Ik kom wel skaters tegen die een hoofdlamp dragen. Mijn bezwaar als tegenligger is dat ze mij verblinden, want het licht zit vaak precies op mijn ooghoogte.''

    • Aranka Klomp