Steekspel tussen Suu Kyi en junta Birma duurt voort

Nobelprijswinnaar en leider van de Birmese oppositie Aung San Suu Kyi is vandaag begonnen aan de vijfde dag van een protestactie tegen de militaire regering van het land die haar het reizen belet. Op weg van de hoofdstad Rangoon naar volgelingen in het zuiden is ze tegengehouden door het leger. Ze weigert naar Rangoon terug te keren en zit dag en nacht in haar auto langs de kant van de weg in het dorpje Dala.

Het is de derde keer in twee jaar dat Suu Kyi een dergelijke protestactie onderneemt. In 1998 bleef ze 13 dagen in haar auto, totdat ze met uitdrogingsverschijnselen in een ambulance terug naar huis werd gebracht. Ook dit keer heeft ze weinig water en voedsel bij zich. Haar partij, de Nationale Liga voor Democratie (NLP), heeft de militaire machthebbers van Birma, ook bekend als Myanmar, gewaarschuwd dat zij verantwoordelijk zijn, mocht Suu Kyi iets overkomen.

De oppositieleidster en dochter van de oprichter van het Birmese leger en nationale held Aung San wordt al jaren belemmerd in haar bewegingen. In 1989 kreeg ze vijf jaar huisarrest en sindsdien beschouwen de machthebbers haar als verrader. De door haar geleide NLP haalde in 1990 een enorme overwinning in verkiezingen, waarvan de uitslag door het militaire gezag van Birma nooit werd gerespecteerd.

Het leger zegt dat Suu Kyi wordt tegengehouden omdat haar veiligheid niet langer kan worden gegarandeerd als ze verder dan Dala naar het zuiden gaat. Waarnemers in Birma zeggen evenwel niets te weten van gewelddadigheden in het gebied waar Suu Kyi naar toe wilde. Journalisten die naar de oppositieleidster wilden gaan, werden door het leger tegen gehouden. Ze kregen door het leger gemaakte foto's van de plek waar Suu Kyi en de ongeveer tien meereizende NLP-leden langs de weg staan. Het leger vergezelt de foto's van Suu Kyi's `bezoek aan het charmante en pittoreske Dala' van quasi-grappige bijschriften die moeten suggereren dat alle deelnemers aan de protestactie het uitstekend naar de zin hebben. Op een van de foto's lopen mannen met plastic tassen richting de auto van Suu Kyi. Het bijschrift luidt: `Suu Kyi's reisgezelschap komt terug van boodschappen doen, op tijd voor de thee.'

De Verenigde Saten en de Europese Unie protesteren tegen de behandeling van Suu Kyi en eisen dat het Birmese regime de blokkade opheft.