Staan

Laat uw auto thuis en reserveer bij ons een staanplaats, zou de slogan kunnen zijn waarmee NS het nieuwe seizoen ingaat. De spoorwegen hebben laten weten dat spitsreizigers in de komende maanden vaker met staanplaatsen genoegen zullen moeten nemen gezien het tekort aan treinstellen en personeel. Dat alles is op zichzelf geen nieuws, zoals menig spitsreiziger zal kunnen bevestigen die doorgaans geen zitplaats weet te bemachtigen of wiens trein niet vertrok omdat de dienstdoende bemanning het had laten afweten. Ook vertragingen als gevolg van wissel- en seinstoringen behoren tot het vaste ervaringspakket alsmede de volgepakte bussen die NS te dikwijls als alternatief vervoer in de aanbieding heeft.

De Kamer, zojuist terug van auto- en vliegvakanties, reageert verbaasd en verontwaardigd. De spoorwegen hadden de groeiende vraag moeten voorzien en de nodige maatregelen moeten nemen, wordt gezegd. De verontwaardiging is terecht, maar de verbazing suggereert dat Kamerleden zelf zelden `tussen de rails' plaatsnemen. Zoals gezegd, het ongemak is niet van vandaag of gisteren.

Het voorstel: niet goed, geld terug, is iets te simpel en lost het probleem niet op. De neerwaartse spiraal waarin NS zich bevindt, wordt er niet door opgeheven. Integendeel.

Op de perrons hangen nog de opschriften van de laatste actie van het NS-personeel: ,,Doet u gewoon dan doen wij gewoon ons werk.'' Als NS daar nu eens mee begon, en wel op alle niveaus.