Somalië heeft weer president

Somalië heeft weer een president. Abdikasim Salad Hassan is zaterdag gekozen en gisteren beëdigd door het dertien dagen oude Somalische parlement. Hij is nu bezig met de vorming van de eerste centrale regering van Somalië sinds het land in 1991 uiteenviel.

De plechtigheid vond plaats in de stad Arta in het buurland Djibouti. Daar kwamen de afgelopen maanden duizenden Somalische burgers en clans bijeen om een einde te maken aan de alleenheerschappij van de verschillende krijgsheren die Somalië nog steeds beheersen. De regering blijft in Arta totdat er een veilige plaats in Somalië zelf is gevonden.

De twee belangrijkste krijgsheren in Somalië hebben negatief gereageerd op de benoeming van Hassan. Een van hen, Hussein Farah Aideed, die in de hoofdstad Mogadishu zit, heeft de internationale gemeenschap opgeroepen de nieuwe regering niet te erkennen. Ibrahim Egal, president van Somaliland dat zich eenzijdig heeft afgescheiden van de rest van het land, kondigde aan dat zijn regering geen enkel contact zal hebben met die van Salad.

Abikasim Salad Hassan (58) was minister van Binnenlandse Zaken van dictator Mohammed Siad Barre, die in 1991 werd verjaagd. Voor Egal, die eerder zelf werd genoemd als mogelijke president, is dat reden hem te boycotten. ,,Somalië kan niet gered worden door degenen die het land hebben vernietigd'', verklaarde hij. In Mogadishu werd de verkiezing van Salad door de bewoners op straat gevierd.

Salad verklaarde bij zijn inzegening ,,de territoriale integriteit van Somailië te respecteren.'' Hij zei een dialoog te willen voeren met ,,de regio's die nu vrede kennen maar niet hebben meegedaan aan de vredesinitiatief in Djibouti''. Daarmee doelde hij behalve op Somaliland ook op het afgescheiden Puntland. De leiders daar lieten gisteren weten op het punt te staan als reactie de militaire noodtoestand uit te roepen.