Shell-president: olie blijft duur tot komende winter

De olieprijs zal waarschijnlijk tot in de winter hoog blijven. Dat heeft president-directeur Mark Moody-Stuart van Shell gisteren verklaard in het Duitse blad Welt am Sonntag. Een vat (159 liter) kost op het ogenblik 28,60 dollar, ,,terwijl een prijs van rond 15 dollar gewenst zou zijn'', aldus Moody-Stuart.

Hij denkt overigens dat de prijs nu haar bovengrens heeft bereikt, omdat Saoedi-Arabië bij een verdere stijging meer olie op de markt zal brengen. ,,OPEC, de organisatie van olie-exporterende landen, kan de door dat kartel gewenste prijs van tussen de 22 en 28 dollar per vat op den duur niet blijven afdwingen. OPEC kan de prijs niet meer dicteren, want er is olie genoeg'', zei de Shell-topman.

De lidstaten van OPEC hebben bovendien politieke steun van de industrielanden nodig om hun economieën verder op poten te zetten. Ze willen dus uiteindelijk zelf ook gematigde prijzen, aldus Moody-Stuart.

President Clinton heeft president Obasanjo van OPEC-lid Nigeria zaterdag gevraagd te pogen de andere leden van het oliekartel te bewegen de productie te vergroten. Hij zei dat op een persconferentie op de eerste dag van zijn bezoek aan het West-Afrikaanse land.

Clinton erkende dat de mogelijkheden voor productieverhoging door Nigeria zelf klein zijn, omdat het land al nagenoeg op vol vermogen produceert. Obasanjo zei mee te willen werken om een ,,element van stabiliteit'' in de olieprijzen te brengen. Volgens hem zijn hoge noch lage olieprijzen in het belang van producenten en gebruikers.

Andere OPEC-landen, vooral de grote producenten aan de Perzische Golf, hebben wel volop reservecapaciteit die snel kan worden benut. De Venezolaanse president Chávez, momenteel voorzitter van OPEC, zei gisteren in een radiotoespraak niet te willen toegeven aan druk, van wie dan ook, om de olieprijzen te verlagen.

Chávez: ,,Maar we willen ook geen stijging tot boven de 40 dollar per vat. We hebben voor de prijs een bandbreedte van 22 tot 28 dollar afgesproken.''