Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Aandacht voor discriminerende teksten op internet en de nasleep van de ramp met de nucleaire Russische onderzeeër Koersk . Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Reportage over de slechte economische situatie op de Antillen en aandacht voor het transfersysteem waardoor voetballers soms voor absurd hoge bedragen worden verhandeld. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Aandacht voor de tournee die de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder door de nieuwe deelstaten in het het oosten van Duitsland maakt met de bedoeling de mensen tegen het oprukkende rechts-extremisme te waarschuwen. Ned.3, 22.34-22.58u.

DOCUMENTAIRES

Oud op de Nieuwmarkt. Documentaire over bejaardenhuis De Flesseman op de Nieuwmarkt in Amsterdam. Zie TV-vooraf. Ned.3, 20.50-21.45u.

Gladiators. Serie over het Romeinse volksvermaak waarbij gladiatoren op leven en dood in een arena vochten. De Romeinen zouden net zo geschokt zijn door enkele moderne sporten als wij door hun spelen. BBC2, 22.00-22.50u.

Dokument: Tabee toean. Over de gewelddadige politionele acties in Nederlands-Indië. Vier veteranen halen herinneringen op en zoeken antwoorden op Midden-Java. Ned.1, 23.16-0.01u.

SPORT

Sportkwesties. Serie over de maatschappelijke betekenis van sport. Wie herinnert zich nog Sam Graddy? Graddy eindigde als tweede, achter Carl Lewis, in de 100 meter in Los Angeles. Is Graddy een verliezer? Canvas, 21.20-22.15u.

MUZIEK

Steps into summer. Popgroep Steps zingt samen met Lionel Richie zijn hit All night long en zangeres `Lulu' zingt een lied dat ze voor Tina Turner heeft geschreven. BBC1, 18.40-19.30u.

Duran Duran. De popgroep Duran Duran werd in 1978 opgericht en scoorde vele hits. Het succes ging gepaard met excessen en drugs. Op het benefietfestival Live Aid vielen ze uit de gratie. Nu zijn ze weer terug met een album en een toernee. BBC1, 0.05-0.55u.

FILM

. Spartacus (Stanley Kubrick, 1960, VS). Drie uur durend, grondig geresearched epos over de slavenopstand tussen 73 en 71 voor Christus. Destijds de duurste film aller tijden. Zie Film-vooraf. BBC2, 19.00-22.00u.

Cadillac Ranch (Lisa Gottlieb, 1996, VS). Routinematige actiekomedie draait om drie zusjes die op zoek gaan naar de buit van een roofoverval, die hun vader hen via een ingewikkeld systeem van hints heeft nagelaten. Fox, 20.30-22.25u., met reclame.

Crime Broker (Ian Barry, 1994, Australië). Het uitgangspunt klinkt op papier aardiger dan op film: Rechter Jacqueline Bisset leidt 's nachts een dubbelleven als meesterinbreker. RTL5, 20.30-22.25u., met reclame.

Hanna's War (Menahem Golan, 1988, VS). Maruschka Detmers staat centraal tijdens het komende Nederlands Filmfestival. In Hanna's War speelt ze de joodse verzetsstrijdster Hanna Senesh die tijdens een opdracht voor de Britse luchtmacht in Hongarije wordt opgepakt. Op ware feiten gebaseerd. Ned.2, 20.43-23.00u.

The Gauntlet (Clint Eastwood, 1977, VS). Clint Eastwood regisseerde en speelde in deze film, samen met zijn toenmalige echtgenote Sondra Locke als streetwise hoertje dat onder begeleiding van alcoholistische agent naar Las Vegas reist. Film wordt meestal beschouwd als een van Eastwoods mindere producties. Veronica, 21.10-23.15u., met reclame.

Double Cross (Michael Keusch, 1994, VS). Thriller. Slippertje van Patrick Bergen leidt tot intrige van afpersing en moord. BBC1, 23.35-1.00u., nagesynchroniseerd.

Assignment Berlin (Tony Randel, 1998, VS). Warrige politieke thriller speelt zich af in Berlijn waar een undercoveragente zich een tijdje schuil wil houden bij haar vader. Canvas, 23.10-0.45u.

. Barbarella (Roger Vadim, 1966, VS). Film dankt cultstatus vooral aan striptease van Jane Fonda tijdens de openingscredits, want voor de rest moet je toch wel heel erg melig zijn wil je deze verfilming van de stripverhalen van de Fransman Jean-Claude Forest over een sexy astronaute in de 41ste eeuw op z'n waarde kunnen schatten. Maar de bontgekleurde decors, de nauwsluitende stoeipakjes van Fonda en de hysterische soundtrack helpen je een flink eind op weg. BBC1, 0.45-2.30u.

Garbo Talks (Sidney Lumet, 1984, VS). Bitterzoete komedie. Ongeneeslijk zieke Anne Bancroft koestert als laatste wens Greta Garbo te ontmoeten. ARD, 0.50-2.30u., nagesynchroniseerd

Camp Nowhere (Jonathan Prince, 1994, VS). Zomerkampkomedie volgens het boekje. Jongelui leiden hun ouders om de tuin en richten zij naar eigen smaak een vakantie-oord in, met veel junk food en videospelletjes. Morgen, ARD, 10.30-12.00u.

The Cariboo Trail (Edwin L. Marin, 1950, VS). Degelijke western valt alleen in gunstige zin op door z'n mooie locaties in Brits Columbia waar goudzoekers en veeboeren elkaar dwars zitten. Morgen, BBC2, 12.00-13.25u.

Waterloo Bridge (Mervyn Leroy, 1940, VS). Romantisch melodrama. In haar eerste rol na Gone With the Wind speelt Vivien Leigh een ballerina die verliefd wordt op een officier die ze op de brug uit de titel heeft ontmoet. Als hij naar het front moet, raakt ze zo hardgrondig aan lager wal, dat prostitutie haar enige uitweg lijkt. Morgen, BBC2, 14.35-16.20u.

The Last Tycoon (Elia Kazan, 1976, VS). Fijne cast (met onder meer Robert de Niro, Jack Nicholson, Tony Curtis, Jeanne Moreau en Robert Mitchum), sterk scenario (van Harold Pinter) en eigenwijze regisseur (Elia Kazan) maakten een vakkundige verfilming van de roman van F. Scott Fitzgerald over de succesvolle Hollywoodproducent Irving Thalberg (De Niro). Helaas gaat de film nergens echt sprankelen. Morgen, SBS 6, 15.25-17.30u., met reclame.