Schiphol: tax-free kopen via internet

Schiphol wil sigaretten, drank en andere artikelen die het belastingvrij verkoopt in de winkels op de luchthaven ook gaan aanbieden via internet. Het gaat hierbij om `voorverkopen': reizigers kunnen de artikelen elektronisch bestellen en desgewenst via internet met een creditcard betalen. Bij aankomst op de luchthaven kunnen de reizigers de artikelen afhalen.

Dit blijkt uit de toelichting op de halfjaarcijfers, die Schiphol vanochtend presenteerde. Een andere dienst die Schiphol via het web wil aanbieden is een parkeerservice. Reizigers die met de auto naar Schiphol komen, kunnen tevoren via internet regelen dat de auto ter plekke geparkeerd wordt. Ook informatie over vluchttijden en files op de weg naar Schiphol kunnen reizigers op verzoek en tegen een kleine vergoeding per e-mail toegestuurd krijgen.

Het belastingvrije winkelen voor reizigers binnen de Europese Unie werd op 1 juli vorig jaar afgeschaft. Om de verkopen op peil te houden kondigden de belastingvrije winkels op Schiphol aan de prijzen op het oude niveau te houden.

Behalve voor drank en sigaretten betalen de winkels de BTW-heffing van 17,5 procent uit eigen zak. Om die reden werd huur die de winkeliers aan de luchthaven betalen verlaagd. De concessie-inkomsten van Schiphol Group daalden daardoor in de eerste helft van dit jaar met bijna 23 miljoen gulden ten opzichte van het jaar ervoor.

De bedrijfskosten stegen bovendien met 13,7 procent tot 462,6 miljoen gulden. Dit komt gedeeltelijk door de investeringen in informatie- en communicatietechnologie, waar de elektronische belastingvrije handel via internet onderdeel van uitmaakt.

Een andere grote kostenpost is het privatiseringsproject van de luchthaven. Financieel directeur P. Verboom deelde vanochtend mee dat het privatiseringsproject de luchthaven in totaal 30 miljoen gulden zal kosten. Hoewel de Tweede Kamer nog geen toestemming heeft gegeven voor de privatisering en een mogelijke beursgang van Schiphol, heeft Schiphol hieraan al 7 miljoen gulden uitgegeven. Dat betreft voornamelijk juridische kosten. Verboom verwacht dat de Kamer de komende maanden een beslissing over de verkoop van Schiphol neemt en gaat ervan uit dat de privatisering in het voorjaar kan beginnen.

Verboom juichte vanochtend de plannen toe om een deel van de start- en landingsrechten (slots) te reserveren voor nieuwkomers, een wens van de Europese Commissie. Zo'n toewijzing betekent dat de KLM, die op Schiphol het merendeel van de slots in handen heeft, een stap terug zou moeten doen. ,,Een beetje spreiding is niet ongunstig.''