SCHATTEN VAN VER

Op reis kijk ik graag ergens van op. Anders kun je net zo goed thuisblijven. Waar ik ook ben, ik koop altijd vreemde potten, blikken, pakken en zakjes waarin iets zit dat je kunt opeten. Soms valt de inhoud achteraf tegen. Soms haalt het product de finish en blijft de smaak overeind. Tot de eet-souvenirs behoort het flesje piri-piri uit Portugal, de geraspte mierikswortel uit Polen, bouillonblokjes met paddestoelensmaak van Knorr uit Italië, Amora mayonaise met mosterd en harira uit Frankrijk, gedroogde paddestoelen van de markt in Sint Petersburg en suikerbrood van bakker Elsinga in Harlingen, Friesland. Sommige vondsten, zoals filodeeg, zijn nu ook tot Nederland doorgedrongen. Deze flinterdunne deegvellen kocht ik lang geleden op de markt in Belgrado, waar de boerinnen hun zelfgerolde exemplaren aan de kraam aan een waslijn ophingen. De gekochte vellen werden als een baby gebakerd en in het vliegtuig op schoot gehouden. Elk gebroken vel was een keukencatastofe. Deze angstige tijden zijn voorbij. Het vaderland voorziet ons van van allerlei soorten vellen. Grote rechthoekige vellen bij allochtone winkels en diepgevroren in menige supermarkt. En bij de Toko zijn buitengewoon handig vierkante wontonvellen te koop, waarmee je zelf loempia's kunt maken. Of iets anders. De bereiding van `iets anders' gaat als volgt: laat een paar paprikastukken, artisjokken en krab uitlekken. Verwijder harde stukjes uit de krab. Snijd artisjokken in vieren, paprika in stukjes en lente-ui in ringen. Gebruik ook het mooie groene uiteinde. Meng groente en vis door het eimengsel. Voeg zout en peper toe, Smeer de (net ontdooide) vellen met een kwastje in met olie. Smeer vuurvaste kommen, bakjes of vormpjes eveneens van binnen met olie in. Drapeer 2 wontonvellen in de bakjes en duw ze tegen bodem en binnenkant aan. Het deeg steekt boven de bakjes uit. Verdeel het eimengsel over de bakjes. Zet ze ca. 20 min. in een voorverwarmde oven van 180 graden. Het gerecht is klaar als de punten van de wontonvellen lichtbruin en knapperig zijn. Haal ze voorzichtig uit de bakjes.

    • Anne Scheepmaker