Rechter VS daagt top Firestone

Rechter John Pope van de staat Texas heeft de president-directeur en enkele andere directieleden van de Japanse bandenfabrikant Bridgestone/Firestone opgeroepen volgende maand in Nashville te getuigen in de zaak van een echtpaar dat in mei van dit jaar is omgekomen bij een ongeluk, veroorzaakt door slechte Firestone-banden.

Dat hebben de advocaten van de familie gisteren bekendgemaakt. Ze verwachten dat de getuigenverklaringen van grote betekenis worden, ook in komende processen tegen Firestone. President-directeur Masatochi Ono erkende, nadat bekend werd dat Firestone slechte banden had geproduceerd die tot vele ongelukken hadden geleid, dat het concern op de hoogte was van de problemen met een aantal types banden. Uit zijn verklaring bleek bovendien dat Firestone bezig was met maatregelen om het probleem op te lossen zonder de overheid en het publiek daarover te informeren.

,,Dit wordt de eerste mogelijkheid voor de heer Ono om formeel ondervraagd te worden over het beleid van zijn bedrijf, en de kennis die Firestone droeg van het defect'' [aan de banden], aldus de advocaten Robert Patterson en Anthony Constant in een verklaring.

Firestone, eigendom van het Japanse Bridgestone en van autoproducent Ford, moest eerder deze maand ongeveer 6,5 miljoen gebruikers van slechte banden van de types Wilderness, ATX en ATX II terugroepen. Die banden zijn vooral in gebruik bij de populaire Ford Explorer terreinwagen. De zaak van het echtpaar-Leal is de eerste die voor de rechter komt sinds de terugroepactie.

De Nationale Veiligheidsdienst van het ministerie van Transport onderzoekt momenteel ongevallen waarbij 62 doden en meer dan 100 gewonden vielen, die mogelijk veroorzaakt zijn door de slechte banden van Firestone.

De advocaten van de familie van het echtpaar Patricio en Nidia Leal, dat verongelukte doordat hun Ford Explorer die was uitgerust met Firestone ATX-banden kantelde, maakten gisteren bekend te verwachten dat de zaak op 16 oktober wordt behandeld door de district-rechtbank in Starr County, Texas. Rechter John Pope heeft ook drie werknemers van Firestone opgeroepen om op 15 september te getuigen.