Rebellen op Jolo laten zes gijzelaars vrij

De extremistische moslimgroepering Abu Sayyaf heeft gisteren vijf gijzelaars en vandaag nog een zesde vrijgelaten op het Filippijnse eiland Jolo.

Het gaat om drie Franse vrouwen, een Zuid-Afrikaans echtpaar en een Duitser, die afgelopen april werden ontvoerd op een Maleisisch vakantie-eiland en sindsdien gevangen hebben gezeten in de jungle van Jolo. Ze zijn vandaag in een vliegtuig vertrokken naar de Libische hoofdstad Tripoli. Libië bemiddelt in de gijzelingsactie.

De rebellen van Abu Sayyaf – een relatief kleine maar gewelddadige onafhankelijkheidsgroepering – houden nu nog drie Fransen, twee Finnen, een Duitser en een Filippijn gegijzeld.

De al eerder aangekondigde vrijlating van de zes dreigde de afgelopen dagen doorkruist te worden door de arrestatie van twee leden van de rebellengroep. Zij werden vorige week aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij gijzelingsacties toen ze een kwart miljoen dollar wilden wisselen voor Filippijnse peso's. Het geld is een deel van de bijna veertien miljoen gulden die tot nu toe voor vrijgelaten gijzelaars is betaald. Onder druk van de Filippijnse regering liet de politie de twee verdachten gaan, waarmee de weg vrij was voor de vrijlating van de groep van zes.

Ook voor hen is losgeld betaald, naar verluidt één miljoen dollar per persoon. Volgens Filippijnse woordvoerders worden die bedragen betaald door Libië. Dat land onderhoudt van oudsher banden met de islamitische onafhankelijkheidsbeweging in het zuiden van de Filippijnen en heeft thans zijn diensten aangeboden om een einde te maken aan de door Abu Sayyaf uitgevoerde gijzelingsacties. Libische onderhandelaars ontkennen evenwel dat zij bij hun bemiddeling losgeld gebruiken. Wel heeft een Libische hulporganisatie, die wordt bestuurd door een zoon van de Libische leider Gaddafi, ontwikkelingshulp aangeboden aan de regio in het zuiden van de Filippijnen.

De vrijgelaten gijzelaars gaan niet rechtstreeks naar huis. Ze zijn vandaag vanaf Jolo met een Libisch toestel naar Tripoli vertrokken, waar ze zullen worden begroet door de Libische leider Gaddafi. De regeringen van de landen waaruit de vrijgelaten gijzelaars afkomstig zijn, hebben de Libië bedankt voor zijn inspanningen.

Aangenomen wordt dat de ontvoerders van Abu Sayyaf de achtergebleven gijzelaars als menselijk schild willen gebruiken om hun vlucht af te dekken. De laatste gijzelaars zullen waarschijnlijk vrijkomen als de rebellen zich onmiddellijk daarna uit de voeten kunnen maken. Voor dit doel hebben de rebellen met eerder losgeld een speedboat gekocht. Ook hebben ze de laatste tijd nieuwe wapens aangeschaft en tien motorfietsen.