PSV blijft overeind in Utrechts geweld

Met vliegende tackles en vermetele slidings probeerde FC Utrecht gisteren de tegenstand van PSV te breken. De titelhouder uit Eindhoven liet zich in de eerste helft imponeren door het fysieke geweld van de thuisploeg. In de tweede helft gaf het kwaliteitsverschil de doorslag. PSV wist de 1-0 ruststand in een kort tijdsbestek om te buigen in een 3-1 eindstand.

Het opportunisme van FC Utrecht ging gepaard met een serie overtredingen die door arbiter Jol niet zwaar genoeg werden bestraft. De verdedigers Van der Gaag, Van der Ree en Zwaanswijk ontsnapten in de eerste helft aan een rode kaart. Opgejut door het fanatieke publiek torpedeerden zij om beurten de enkels van Bruggink. De jonge international koesterde geen revanchegevoelens en toonde zich een volwassen sportman.

Het intimiderende spel van FC Utrecht moest het kwaliteitsverschil verbloemen. Trainer Adelaar van de thuisploeg kreeg na afloop geen verwijten van zijn collega Gerets, die als voetballer al bekend stond als mannetjesputter. Zijn spelers haalden na de pauze hun gram. Binnen elf minuten veranderden ze de spannende strijd in een gelopen race.

In de eerste helft was het combinatiespel van PSV nog kwetsbaar. Bruggink miste drie kansen die hij overigens zelf had gecreëerd. Vooral zijn omhaal in de beginfase was van grote schoonheid. Bruggink behoorde met Bouma tot de uitblinkers bij PSV. Ze speelden beiden jarenlang in Jong Oranje. Bondscoach Van Gaal heeft hen overgeheveld naar de selectie van het Nederlands elftal. Gezien het vertoonde spel tegen FC Utrecht een terechte beslissing.

Aanvoerder Van Bommel bewandelt dezelfde weg naar de nationale top. Hij kon gisteren weinig uitrichten op het overvolle middenveld. Vlak voor rust raakte hij geblesseerd aan zijn voorhoofd, na een botsing met Zwaanswijk. Van Bommel moest worden gehecht, kwam nog even in het veld, maar bleef na de pauze aan de kant. Van Bommel beloofde na de wedstrijd dat hij op tijd hersteld is voor de interland tegen Ierland.

De ironie wilde dat PSV zonder zijn vormgever meer grip kreeg op de tegenstander. Vlak voordat Van Bommel geblesseerd raakte, scoorde Van den Bergh met een afstandsschot. De slungelachtige linksbuiten, ten onrechte vergeleken met de koninklijke Keizer, werd in 1997 door Ajax verkocht aan de Spaanse club Rayo Vallecano. Het buitenlandse avontuur werd geen succes, mede door blessures. In de Galgenwaard is Van den Bergh gebrand op eerherstel. Met zijn onvoorspelbare passeerbewegingen kan hij uitgroeien tot een publiekslieveling.

Zonder Van Bommel maar met Rommedahl bleek PSV in de tweede helft een paar maatjes te groot voor het uitgebluste FC Utrecht. Een vermeende buitenspelgoal van Kuyt betekende de ommekeer in de wedstrijd. In plaats van 2-0 werd het 1-1. Verdediger Hofland schampte de bal met zijn hoofd na een vrije trap van Bouma. Een paar minuten later scoorden Bruggink en Rommedahl. Het was de voltooiing van een flitsend Brabants kwartiertje.

Het Deense loopwonder Rommedahl is geen schoolvoorbeeld van technisch vernuft. Zijn voorzet is vaak belabberd. Krijgt hij echter de ruimte, dan is hij moeilijk af te stoppen. Rommedahl maakte op fraaie wijze het derde doelpunt van PSV. Hij lijkt de positie aan de rechterkant voorlopig in zijn voordeel te hebben beslist. Stinga, Lucius en de geblesseerde Ramzi kunnen ook op die positie uit de voeten.

Trainer Gerets was tevreden over de veerkracht van PSV. Na de ongelukkige nederlaag tegen De Graafschap hing een tweede tegenvaller binnen acht dagen in de lucht. Dit keer hadden zijn spelers meer tijd om de opgelopen schade te herstellen. Gerets loofde vooral het multifunctionele spel van Bouma, die aan de linkerkant begon maar gaandeweg meer in het centrum ging spelen.

,,Hij is een van de superbelangrijke spelers'', meende Gerets. ,,Soms denk ik: had ik maar vier Bouma's in mijn elftal.''

    • Jaap Bloembergen