Poetin: brand wijst op verval Rusland

In Moskou is gisteren brand uitgebroken in de 540 meter hoge televisietoren van Moskou. Het is het zoveelste teken dat Rusland in verval is, zei president Poetin vandaag. Bij de brand zijn zeker drie doden gevallen.

Het vuur, dat gistermiddag op 400 meter hoogte ontstond, vermoedelijk door kortsluiting, heeft inmiddels tweederde van de ranke Ostankino-zendmast van binnenuit verteerd. Miljoenen huishoudens in Moskou en omgeving zijn al een etmaal verstoken van televisie. De honderden bezoekers van het ronddraaiende restaurant Zevende Hemel op 340 meter zijn gisteren op tijd geëvacueerd. Twee brandweerlieden en een liftbediende, die tijdens de bluspoging vast kwamen te zitten, zijn echter zo goed als zeker verbrand of gestikt, aldus de Moskouse burgemeester Joeri Loezjkov.

Politiecommandanten houden rekening met instortingsgevaar. De helft van de inwendige staalkabels die het futuristische bouwwerk – bijna twee maal zo hoog als de Eiffeltoren – overeind houden, zijn door de hitte aangetast. Het afbranden van dit symbool van Russische grootheid, dat nu als een fakkel boven Moskou uitsteekt, volgt op de ramp met de kernonderzeeër Koersk en de zware bomaanslag op een metrostation in Moskou, eerder deze maand.

,,Deze nieuwe tegenspoed toont aan in wat voor staat onze gevoelige objecten en ons land in het algemeen zich bevinden'', sprak president Poetin vanmorgen op een buitengewone zitting van het kabinet. Rusland dient zijn economie verder te ontwikkelen om een herhaling van dergelijke ongelukken in de toekomst te voorkomen. Poetin: ,,We moeten methodisch vechten voor economisch succes.''

Eerste prioriteit is volgens het 47-jarige staatshoofd het herstel van de televisieontvangst in Moskou en omstreken. Opmerkelijk genoeg wisten alleen de commerciële zender NTV (via de satelliet) en Hoofdstad-tv (via de kabel) de huiskamers na enige uren weer te bereiken. De staatszenders ORT en RTR zijn in en om Moskou al 24 uur uit de ether. De 33 jaar oude toren is de laatste jaren steeds verder opgetuigd met zendapparatuur, zonder dat er renovatiewerk is uitgevoerd.

Naar verluidt maken ook de FSB (de opvolger van de KGB), de stadsziekenhuizen en andere vitale diensten voor hun interne communicatie gebruik van de Ostankino-faciliteiten. Een groep van 32 brandweerlieden was vanochtend bezig op 69 meter een vuurvaste laag asbest aan te brengen in de hoop de verspreiding van het vuur te stoppen. Blushelikopters cirkelen rond de rokende mast, maar kwamen niet in actie. Burgemeester Loezjkov vreest dat de toren moet worden afgeschreven. Premier Michail Kasjanov beloofde vanmorgen echter dat de toren hoe dan ook herbouwd zal worden, omdat hij ,,een deel van ons leven, van deze stad en van de grote prestaties van dit land.''

REPORTAGE pagina 5

    • Frank Westerman