Philips verkoopt dochter Origin aan Franse Atos

Elektronicaconcern Philips heeft zijn automatiseringsdochter Origin verkocht aan het Franse Atos voor ongeveer 5,7 miljard gulden in aandelen. Daarmee neemt Philips afscheid van een divisie met 16.000 werknemers, ongeveer 7 procent van zijn totale personeelsbestand.

De nieuwe combinatie Atos Origin wordt een van de grootste automatiseerders in Europa. Het concern heeft een omzet van 2,8 miljard euro (6,2 miljard gulden) en 27.000 medewerkers.

Door de verkoop van Origin, die Philips en Atos vanmorgen bekendmaakten, is een beursgang van Origin van de baan. Philips zou zijn probleemdochter mogelijk ,,deze zomer'' naar de beurs brengen, maar dat plan liep vertraging op, waarschijnlijk door de slechte resultaten die Origin het afgelopen kwartaal behaalde.

Afgelopen week ging ook al het gerucht dat Philips kijkt naar een afsplitsing van de nog veel grotere halfgeleidersdivisie. Een woordvoerder van Philips noemt berichten hierover ,,puur speculatief''.

Origin ontstond vijf jaar geleden, toen Philips softwarebedrijf BSO overnam en samenvoegde met zijn eigen automatiseringsdivisie. Philips zag toen nog een toekomst in dienstverlening naast de productie van televisies, lampen en chips.

Atos en Origin verkleinen met hun fusie de afstand tot het Nederlandse Getronics, eveneens actief in de IT-sector, dat sinds de overname van het Amerikaanse Wang bijna 30.000 medewerkers heeft. Marktleider in Europa is het Franse Cap Gemini, dat sinds de overname van een deel van het accountantsbedrijf Ernst & Young 57.000 werknemers telt.

Philips wordt betaald in nieuw uit te geven aandelen Atos. Het krijgt een belang van iets minder dan 50 procent in de nieuwe combinatie. Die zal de beursnotering in Parijs aanhouden en zijn hoofdkantoor vestigen in Amsterdam. Het belang van Philips in Atos heeft op basis van de slotkoers van afgelopen vrijdag een waarde van 5,7 miljard gulden. Philips zal het belang binnen twee jaar terugbrengen tot minder dan 35 procent.

Beleggers reageerden vanochtend enthousiast. De koers van Philips steeg met ongeveer 2,5 procent tot boven de 55 euro.

PROBLEEMKIND: pagina 11