Philips blinkt uit, herstel KPN zet door

Philips kende een sterk begin van de week op de Amsterdamse effectenbeurs. Het aandeel van het elektronicaconcern veerde vanmorgen op na de aankondiging van een fusie tussen dochter Origin en het Franse Atos. Grootste daler op het Damrak was uitgever VNU.

Automatiseerder Origin zit al een tijdje in een dip. De Philips-dochter zag de omzet in het tweede kwartaal met 10 procent dalen en droeg daarmee als enige divisie negatief bij aan de winst van het elektronicaconcern. Philips voegt de slecht presterende automatiseringsdochter samen met het Franse Atos. De samenwerking moet op termijn een beter rendement opleveren.

Beleggers reageerden enthousiast en zetten het aandeel Philips op een winst van 2,5 procent op een koers van 55,15 euro. Daarmee nestelde Philips zich stevig aan kop van het peloton stijgers op het Damrak.

Fortis kwam vanmorgen met de resultaten over de eerste zes maanden van dit jaar. De bankverzekeraar boekte in de eerste jaarhelft 25 procent meer winst dan in de eerste zes maanden van 1999. Het resultaat kwam echter overeen met de verwachtingen van analisten. Het aandeel Fortis kwam aanvankelijk dan ook nauwelijks in beweging. Rond het middaguur moest de bankverzekeraar zelfs bijna een half procent inleveren. Verzekeraar Aegon daarentegen boekte een aardige winst. Het aandeel schoot 1,47 procent omhoog naar een koers van 44,90 euro. ,,Fortis heeft de winstvoorspellingen voor de rest van het jaar niet bijgesteld. Aegon heeft de lat wel hoger gelegd. Dat betaalt zich nu uit'', lichtte een beurshandelaar toe.

KPN zette het herstel van de voorbije dagen vanmorgen voort. Het aandeel van de geplaagde telecomreus, die woensdag met de cijfers over het eerste halfjaar komt, klom 1,77 procent naar een koers van 32,23 euro. Daarmee bleef KPN in het spoor van de overige Europese telecomaandelen. Beleggers vinden dat de recente koersdalingen van deze fondsen enigszins overtrokken zijn.

De uitgevers lieten een verdeeld beeld zien. Elsevier moest ruim 1 procent inleveren op een koers van 13,46 euro. Ook VNU ging onderuit. Het aandeel kalfde ruim 2 procent af op een koers van 56,75 euro. Daarmee kreeg VNU de weinig eervolle titel van sterkste daler op het Damrak. Wolters Kluwer daarentegen boekte een bescheiden winst van enkele tienden van procenten.

ASM Lithography profiteerde van het hertsel van de technologiesector. Het aandeel van de chipmachineproducent dikte 1,51 procent aan op een koers van 44,30. Ook Vendex kende een goed begin van de week. Het aandeel won bijna 2 procent op 14,63 euro. De AEX-index stond rond het middaguur op een winst van een half procent op een stand van 694,96 punten.

In de Midkap viel vooral de koersbeweging van Ordina op. In afwachting van de bekendmaking van de halfjaarcijfers klom het aandeel van het ICT-adviesbureau bijna 2 procent naar 61,50 euro.