Overlopers raken in het nauw in Macedonië

De boze menigte stond al enige tijd voor zijn huis, maakte hem uit voor `verrader' en gooide stenen door de ruiten. Maar toen vijftien mensen zijn huis binnendrongen, raakte de Macedonische parlementariër Gjorgji Todorov in paniek. Hij trok zijn pistool en vuurde. Het was, zou hij later verklaren, zelfverdediging.

De afsplitsing van enkele parlementariërs van de regeringspartij VMRO (hetgeen staat voor Macedonische Revolutionaire Organisatie) heeft de gemoederen in Macedonië afgelopen weekeinde flink beziggehouden. De huizen van zes parlementariërs werden belaagd door aanhangers van de VMRO, inclusief het huis van Todorov. Een parlementariër kreeg brandende grafkaarsen voor zijn huis. Een andere zou zelfs zijn ontvoerd, maar dat bericht werd later door hemzelf ontkend.

De voormalige minister van Financiën Boris Stojmenov is de boosdoener. De VMRO-minister werd begin deze zomer ontslagen op verdenking van corruptie. Vorige week kondigde hij aan een nieuwe partij op te richten, de VMRO-VMRO, door hem de `echte' VMRO genoemd. Aanvankelijk verklaarde de ex-minister dat twaalf parlementariërs van de grootse regeringspartij hem zouden volgen. Later liep dat aantal op naar vijfentwintig.

Maar vier parlementariërs, die tot hun schrik ineens hun naam op Stojmenovs lijstje zagen staan, hebben al verklaard de overstap helemaal niet te willen maken. ,,Boris Stojmenov is een familielid van me, maar de VMRO zit in mijn ziel en dat zal altijd zo blijven'', aldus een verontruste Mitko Kirkov. In één adem door ontkende hij ook het `nieuws' van zijn ontvoering.

De waterscheiding binnen de VMRO komt op een ongunstig moment voor de regering van premier en partijleider Ljupco Georgievski. Over twee weken gaan de Macedoniërs naar de stembus voor lokale verkiezingen. Onder druk van een steeds sterkere oppositie heeft Georgievski verklaard vervroegde nationale verkiezingen uit te schrijven, als de oppositie tien procent stemmen méér haalt dan de regeringscoalitie.

Intussen lopen de beschuldigingen tussen de oude en de nieuwe VMRO op. Stojmenov zei gisteren de hand van zijn oud-collega's in het geweld tegen de `overlopers' te zien. ,,Hoe kan het anders dat de politie niets onderneemt om deze parlementariërs te beschermen'', vroeg hij zich af.

Hij heeft Georgievski twee dagen de tijd gegeven om een goede verdediging van de parlementariërs, hun gezinnen en hun huizen op te zetten. ,,Anders zullen zij zichzelf verdedigen.'' Gjorgji Todorov is daar een voorbeeld van. De twee mannen die gewond raakten door schoten uit zijn pistool, liggen nog in het ziekenhuis.

    • Yaël Vinckx