OP DE SET VAN `RUSSEN'

Russen, zo heet de nieuwe politieserie die de KRO vanaf 15 september uitzendt. `Russen', dat is bargoens voor `rechercheurs'. Maar wie louter hapklare moorden, schietpartijen, verhoren en daderprofielen verwacht, komt bedrogen uit, zegt één van de schrijvers, Dick van den Heuvel. De serie gaat in de eerste plaats over mensen. Mensen die toevallig ook nog bij de politie zitten. Het gaat over persoonlijke dilemma's. Twijfels, relaties. Pas dán komt het politiewerk in beeld. ,,Wat dat betreft had Russen ook over advocaten kunnen gaan. Of over mensen bij de marine of de landmacht.''

Van den Heuvel had aanvankelijk niets met de politie, zegt hij. Evenmin als destijds met de landmacht, toen hij meeschreef aan het script voor Combat, een dramaserie voor Veronica die door het ministerie van Defensie werd gesponsord om jongeren warm te maken voor een baan in het leger. ,,Natuurlijk'', zegt Van den Heuvel, ,,we wilden allemaal ooit politieman worden toen we jong waren. Ik ook. De politieagent was de Heman, de Superman, die het kwaad bevocht en het goede bracht. Dat was overzichtelijk. Maar aan die jongensromantiek heb je niets bij het schrijven. ''

Van den Heuvel heeft door het schrijven aan Russen nieuwe helden ontdekt, zegt hij. Hij noemt een voorbeeld uit de serie. Als de vrouwelijke hoofdpersoon en rechercheur (gespeeld door Marjolein Keuning) in een ruzie terecht komt, wordt ze gered door een Iraniër die betrokken is bij drugshandel. ,,Op een dag staat hij voor haar deur. Dan moet ze beslissen: geeft ze hem aan, of neemt ze `de slechterik' in huis. ,,Ze kiest voor het laatste. Tegen de wet in, tegen haar eigen carrière in. Ze volgt haar eigen rechtvaardigheidsgevoel. Dat vind ík een heldendaad. Hoewel het volgens het boekje het tegenovergestelde is.''

Maar, zo zegt Van den Heuvel, we moeten nu ook niet de indruk krijgen dat het bij Russen allemaal antihelden zijn die de hele dag mijmerend hun geweten zitten te volgen. ,,Ze redden ook kinderen uit brandende huizen en schieten boeven neer en rijden heel hard in politieauto's, hoor. Af en toe moet je het sappig brengen. Want het moet natuurlijk wel amusement blijven.''

(Op de foto hoofdrolspeelster Marjolein Keuning vlak na een emotionele scène op de set van Russen. Tekst Japke-D. Bouma, foto Maurice Boyer)

    • Japke-d. Bouma