Nog meer olie en gas in Iran

De olie- en gasvoorraden van Iran zijn nog omvangrijker dan gedacht. De Iraanse olieminister Bijan Zanganeh berekent ze op 96 miljard vaten ruwe olie in plaats van de eerder geschatte 92 miljard. Voor de gasvoorraden gelden nog hogere getallen. De Iraanse bodem zou hiervan 26 triljoen (26 miljard maal miljard) kubieke meter bevatten. Eerdere cijfers bleven steken op 22 triljoen. Zanganeh zei dat zijn land investeringen uit het buitenland nodig heeft om deze hoeveelheden te gelde te maken. ,,Onze eigen bedrijven hebben niet voldoende kapitaal om de reserves aan te boren. Als we ons aandeel in de olieproductie verliezen, heeft dat grote economische gevolgen.'' Onlangs heeft het land, voor het eerst sinds de Islamitische revolutie in 1979, de deur geopend voor buitenlandse investeerders in de energiesector.