Nieuwsoverzichten

Kranten.com mag blijven bestaan van de rechter. Het nieuwsoverzicht brengt de kranten waarnaar wordt gelinkt geen schade toe, oordeelde de rechtbank in Rotterdam vorige week. Dat is niet alleen goed nieuws voor internetliefhebbers die menen dat hyperlinks het hart van het world wide web vormen, ook voor nieuwsconsumenten is het vonnis gunstig.

Voor liefhebbers van kranten en nieuws is internet een oase. Vrijwel elke kwaliteitskrant, van The New York Times tot Le Monde, heeft een website waar elke dag gratis de hele krant of een deel daarvan is te lezen.

Daarnaast bestaan er talloze praktische en eveneens gratis toegankelijke overzichtssites als Kranten.com, Nieuwscenter (van dezelfde makers als Kranten.com), Yahoo Full Coverage en Moreover. Deze websites bundelen het nieuws uit andere publicaties.

Het aardige van Nieuwscenter en Yahoo Full Coverage is dat ze het nieuws ordenen in thematische rubrieken. Nieuwscenter, dat per dag zo'n 350 bezoekers trekt, kent zeven rubrieken als Binnenland, Buitenland en Financieel. Per rubriek stelt Nieuwscenter een overzicht van koppen samen uit verschillende bronnen, zoals de sites van de Wereldomroep, Teletekst en Nu.nl.

In vergelijking met Yahoo Full Coverage stelt Nieuwscenter niet veel voor. De zoekmachine Yahoo, die dagelijks door vele miljoenen bezoekers wordt geraadpleegd, biedt honderden rubrieken en een uitgebreid archief. De hoofdrubrieken (onder andere VS, Wereld, Technologie, Politiek, Misdaad, Sport, Wetenschap en Gezondheid) zijn onderverdeeld in tal van subrubrieken. Voor Technologie zijn dat bijvoorbeeld Internet, Privacy, Hackers en Digitale Muziek. Wetenschap kent onder andere Sterrenkunde, Klonen en Biotechnologie.

Alle rubrieken worden vrijwel dagelijks ververst. Het aardige van Yahoo Full Coverage is dat het nieuws uit vele bronnen (Reuters, BBC, CNN, Der Spiegel, The New York Times) komt. Zo krijg je als lezer heel snel een overzicht van de verschillende stijlen van journalistiek en invalshoeken die media kiezen om een thema te belichten.

Naast verwijzingen naar nieuwsberichten, zijn er in de (sub)rubrieken ook overzichten van tijdschriftartikelen, commentaren, foto's en audio- en videofragmenten te vinden.

Alle artikelen en foto's kunnen bovendien per e-mail doorgestuurd worden naar vrienden en collega's. Yahoo laat ook zien welke artikelen en foto's het meest zijn verstuurd naar anderen. Vanochtend waren dat een artikel over een nieuwe astma-inhaler en een foto van de familie Clinton en hun hond Buddy.

Omdat Yahoo een multinational is, zijn er naast Amerikaans georiënteerde overzichten ook onder meer Britse, Franse, Duitse en Deense nieuwsverzamelingen. Wie bijvoorbeeld alles wil weten over de CDU-Spendenaffäre kan bij de Duitse Full Coverage-site terecht.

Moreover is een zeer uitgebreid nieuwsoverzicht dat put uit 1.500 bronnen. Het nieuws, van onder andere CNN, BBC, Financial Times, is verdeeld in 314 categorieën als Consumenten, Industrie en Financiën. Er zijn ook boekbesprekingen te vinden uit verschillende Amerikaanse kranten. Moreover wordt gemaakt met een spider, een computerprogramma dat het web afstroopt naar koppen. Een enkele keer gaat daarbij iets mis. In de rubriek Gay staat vandaag een artikel uit de Ierse Sunday Times over de quizmaster Gay Byrne, dat niets met homoseksualiteit te maken heeft.

Webmasters die hun eigen site van nieuws willen voorzien, kunnen bij Moreover een gratis programma krijgen om de koppen van enkele rubrieken automatisch over te nemen. Al meer dan 45.000 sites maken volgens Moreover gebruik van deze dienst.

Bij Yahoo en Moreover is het nieuws ook doorzoekbaar op trefwoord. Een andere goede zoekmachine voor actueel nieuws is Current News van Northern Light. Northern Light indexeert nieuws uit meer dan 50 bronnen en biedt de mogelijkheid om gratis te zoeken naar berichten van twee uur tot twee weken oud. De artikelen kunnen, net als bij Yahoo, gratis worden opgevraagd.

Kranten.com: www.kranten.com

Nieuwscenter:

www.nieuwscenter.nl

Yahoo Full Coverage:

fullcoverage.yahoo.com

Britse Full Coverage:

uk.news.yahoo.com

Duitse Full Coverage:

de.news.yahoo.com

Deense Full Coverage:

dk.news.yahoo.com

Moreover: www.moreover.com

Current News: www.northernlight.com/news.html

[E-mail: klaver@nrc.nl]

    • Marie-José Klaver