Monsterzege in `Old Firm' van Celtic op Rangers

Met bondscoach Louis van Gaal op de tribune heeft Glasgow Rangers gistermiddag in de Schotse competitie een zware nederlaag geleden tegen de grote rivaal Celtic. De Old Firm eindigde in 6-2. Het was de afgelopen 62 jaar niet voorgekomen dat een ploeg in deze beladen derby zes keer wist te scoren. Celtic leidde na elf minuten al met 3-0.

Bij Glasgow Rangers begon trainer Dick Advocaat met drie Nederlanders in de basisopstelling: de nieuwe aankopen Konterman en Ricksen en Van Bronckhorst. Celtic had eveneens een Nederlander in de gelederen, Petta. Hij speelde vroeger bij Feyenoord, net zoals de Zweed Larsson. De spits maakte twee van de zes Celtic-treffers, zijn eerste met een sublieme lob.

Volgens Advocaat had Rangers onder zijn leiding nog niet zo'n slechte wedstrijd gespeeld. Met name Ricksen maakte er tegen Petta weinig van. Hij werd al in de eerste helft gewisseld. Na de overwinning, de eerste tegen Rangers sinds 21 maanden, heeft het ongeslagen Celtic een punt minder dan koploper Hibernian, maar speelde ook een duel minder. Titelhouder Rangers volgt op vier punten.

Ook in Engeland kent de kampioen een moeizame competitiestart. Manchester United verspeelde zaterdag tegen West Ham United in de laatste vijf minuten een voorsprong van 2-0. Di Canio (strafschop) en Suker bezorgden hun ploeg een onverwacht punt. Na de twee Londense treffers raakte Beckham namens United nog paal en lat. Beckham had al na zes minuten de titelhouder met een schitterende vrije trap op voorsprong gezet. Jaap Stam viel na de eerste helft uit met een spierblessure. Vorig seizoen won United met 7-1 en 4-2 van West Ham United.

Manchester United, poulegenoot van PSV in de Champions League, heeft in deze competitie nu één keer gewonnen en twee keer gelijk gespeeld. Leeds United, dat met 2-1 bij Middlesborough won, is de enige club in de Engelse Premier League, die honderd procent heeft gescoord. Ook Arsenal (5-3 tegen Charlton Athletic), Newcastle United (2-0 tegen Tottenham Hotspur) en Coventry City (2-1 bij Manchester City) hebben zes punten, maar die ploegen speelden een wedstrijd meer dan Leeds. Chelsea had zich ook aan de kop kunnen nestelen, maar kwam niet verder dan 1-1 bij Aston Villa. Voor de thuisploeg maakte voormalig PSV'er Nilis het enige doelpunt. Liverpool verspeelde ook een grote voorsprong: van 0-3 naar 3-3 tegen Southampton.