`Kinderarbeid bij McDonald's'

Hamburgerketen McDonald's maakt gebruik van kinderarbeid. In het zuiden van China vervaardigen kinderen van soms nog geen veertien jaar oud het speelgoed dat de restaurants cadeau geven bij sommige maaltijden. Dat heeft de Hongkongse krant South China Morningpost gisteren gemeld.

Het speelgoed worden gemaakt door het bedrijf City Toys Ltd. in de `speciale economische zone' Shenzhen, vlakbij Hongkong. Kinderen moeten daar volgens de South China Morningpost zeven dagen in de week zestien uur per dag werken voor een bedrag van nog geen vijftig cent per uur. Zij maken daar miniatuurtjes van de stripfiguren Snoopy, Winnie the Pooh en dergelijke.

De kinderen moeten met zijn vijftienen slapen in ruimtes van vijftien tot dertig vierkante meter. Op de houten bedden liggen volgens de krant geen matrassen. De huur van een slaapplaats bedraagt net zoveel als het loon voor veertig uur werken. Een dag in de maand zijn de kinderen vrij.

De leverancier van McDonald's, Simon Marketing uit Hongkong, ontkent dat sprake is van kinderarbeid bij de fabrikant van de speeltjes. Maar een Hongkongse vakbond trof vorige maand bij City Toys meer dan 160 kinderen van 12 tot 15 jaar aan. In totaal zouden 400 minderjarigen bij de fabriek werken. Dat is een vijfde deel van het aantal werknemers. In China mogen kinderen onder de 16 niet werken. Ondanks alle regels werken er in China volgens de Internationale Arbeidsorgansiatie ILO meer dan 13 miljoen kinderen van 10 tot 14 jaar.