Israel: eigen vuur doodde drie soldaten

Israels chef-staf houdt ernstig rekening met de mogelijkheid dat drie Israelische soldaten die in de nacht van zaterdag op zondag bij een actie op de Westelijke Jordaanoever zijn gesneuveld door militairen uit hun eigen eenheid onder vuur zijn genomen.

,,Het was een ernstige operationele fout'', zei generaal Shaul Mofaz. Bij een overval op een huis in het dorp Assira al-Shamaliyeh nabij Nablus waar zich volgens generaal Mofaz een van de gevaarlijkste terroristen van de moslims-fundamentalistische groep Hamas, Mahmud Abu Hanud, ophield werd ook een Israelische soldaat ernstig gewond. Dit Palestijnse dorp ligt in `zone B' waar Israel volgens het akkoord van Oslo verantwoordelijk is voor de veiligheid en de Palestijnen het civiele bestuur in handen hebben.

Mahmud Abu Hanud wist te ontsnappen. Hij gaf zich later, met schotwonden in de schouder, over aan de Palestijnse politie bij Nablus. Het familiehuis van Hanud werd gisterochtend door het Israelische leger met de grond gelijk gemaakt.

Premier Ehud Barak overweegt om de Palestijnse bestuursautonomie om de uitlevering van Hanud te vragen. In het verleden hebben de Palestijnen dergelijke Israelische verzoeken naast zich neergelegd. Van Israelische zijde werd gisteren overigens de samenwerking met het Palestijnse Gezag tegen terroristisch gevaar geprezen.

De nachtelijke Israelische actie tegen deze `meester-terrorist' van Hamas had plaats op een moeilijk moment in het Israelisch-Palestijnse vredesproces. Onderminister van Defensie Efraim Sneh en militaire zegslieden hebben de afgelopen weken gewaarschuwd voor terroristische aanslagen om om het fragiele vredesproces te ontwrichten.

Mahmud Abu Hanud staat achter twee grote Palestijnse zelfmoordaanslagen in 1997 in Jeruzalem waarbij veel doden en gewonden vielen. Enkele maanden geleden werd in Nablus een geheime munitiefabriek ontdekt waar volgens Sneh 4.000 kilo explosieven klaar lagen voor een gigantische bomaanslag in een van de centra van Israels steden.

Sedert 1996 heeft het Israelische leger in het nog bezette deel van de Westelijke Jordaanoever niet zo'n zware tegenslag moeten incasseren als gisteren in het vuurgevecht met twee leden van de militaire arm van Hamas in het omsingelde huis het geval was. Woordvoerders van Hamas spreken van een zwarte dag voor Israel en een grote zege voor hun zijde die fel tegen het vredesproces met Israel is gekant. Voor Israel is het niet alleen pijnlijk dat soldaten van elite-eenheid kennelijk door grove fouten elkaar hebben beschoten, maar ook dat Abu Hanud wist te ontsnappen.

Eerder deze maand schoten Israelische soldaten bij een nachtelijke overval op een huis in het dorp Surda op de Westelijke Jordaanoever een 70-jarige man dood die de aanvallers had ontdekt en op hen of in de lucht had geschoten. Volgens de Israelische pers waren soldaten van de militaire eenheid op een oefening toen ze meenden onder vuur te worden genomen. Israel heeft later de familie van de man verontschuldigingen aangeboden.

    • Salomon Bouman