Internationaal

LONDEN

De Londense effectenbeurs was vandaag gesloten in verband met een bankholiday. De FTSE-index eindigde vrijdag bijna 7 punten hoger op een stand van 6.564 punten.

FRANKFURT

De overige toonaangevende effectenbeurzen in Europa veerden vanmorgen aanvankelijk licht op. Het voorzichtige optimisme op de beursvloer was vooral te danken aan de goede prestaties van de door koopjesjagers begeerde technologiefondsen en de telecomaandelen.

Op de beurs in Frankfurt stond Deutsche Telekom vanmorgen in de belangstelling. De telecomgigant liet weten een bedrag van 5,89 miljard dollar neer te tellen voor Powertel, een Amerikaanse aanbieder van mobiele telefonie. Daarmee doet het Duitse telecomconcern zijn tweede grote overname in de Verenigde Staten in nauwelijks twee maanden tijd.

Beleggers reageerden positief, al vonden zij het overnamebedrag aan de hoge kant. Het aandeel Deutsche Telekom, dat sinds 10 juli bijna 28 procent in waarde is gedaald, mocht vanmorgen bijna 3 procent bijboeken. De DAX-index stond rond het middaguur 0,65 procent hoger op een totaal van 7.355 punten.

PARIJS

De Parijse effectenbeurs opende vanmorgen in de plus dankzij een sterk herstel van beurszwaargewicht France Telecom. Het aandeel van de telecomreus stond de afgelopen week zwaar onder druk en moest flink inleveren. Maar vanmorgen klom het aandeel France Telecom bijna 2 procent, mede dankzij het fusienieuws uit Duitsland.

Ook de Franse ICT-sector zat in de lift na de aankondiging van de fusie tussen het Franse Atos en Philips-dochter Origin. IT-dienstverlener Unilog profiteerde en dikte bijna 4 procent aan. Branchegenoot Trancisiel klom 3,6 procent. In de loop van de morgen sloeg het sentiment in Parijs om door verliezen van oliegigant TotalFina Elf. Rond de middag noteerde de CAC-40 bijna onveranderd op een stand van 6.593 punten.

TOKIO

De index op de effectenbeurs in Tokio is vanmorgen voor het eerst in vijf weken gesloten boven de grens van 17.000 punten. De Japanse graadmeter boekte een winst van 1,6 procent en eindigde daarmee op een stand van 17.181 punten. De winst was vooral te danken aan de opleving van de grotere technologiefondsen. Die waren vanmorgen gewild bij beleggers op grond van betere winstvooruitzichten in de technologiebranche.

De beurs van Zuid-Korea deed het vanmorgen eveneens beter met een gemiddelde koersstijging van 0,3 procent. In Hongkong daarentegen sloten de koersen gemiddeld 1,25 procent lager en in Australië daalde de index 0,1 procent.