Hristov helpt NEC aan zege op rivaal Vitesse

NEC is de verrassende leider in de eredivisie. De ploeg uit Nijmegen won de streekderby tegen Vitesse gisteren met 4-1. De Macedonische spits Hristov maakte drie doelpunten en bracht zijn totaal op zeven treffers. NEC heeft na drie duels zeven punten behaald.

In stadion De Goffert speelde NEC op de fanatieke wijze die de nieuwe trainer Neeskens voor ogen staat. De bikkerharde middenvelder van weleer probeert zijn spelers een zelfde wedstrijdmentaliteit bij te brengen. Onder leiding van Neeskens is NEC niet langer de grijze muis van het betaalde voetbal. Na een zege op RBC en een gelijkspel tegen FC Groningen volgde opnieuw een zege voor de bekerfinalist van vorig seizoen.

Het duel tegen de aartsrivaal uit Arnhem werd ontsierd door overtredingen. Een licht vergrijp van Pothuizen, spelend tegen zijn oude club, leidde tot een omstreden strafschop. De aanwinst van Vitesse had het shirt van De Gier vastgehouden. Hristov benutte de penalty. Even later maakte hij uit een scrimmage zijn tweede doelpunt van de middag. Aan de andere kant miste Laros een strafschop voor Vitesse. Zijn inzet werd gekeerd door doelman Gentenaar.

In de tweede helft bewees NEC dat een grotere begroting niet altijd beslissend is. Vitesse heeft ondanks de schuldenlast meer geld te besteden, maar de aanwinsten Martel en Peeters konden geen gevaar stichten. Hun ploeggenoot Stefanovic bracht weer spanning in de wedstrijd met een rake kopbal. Hoewel de gelijkmaker in de lucht hing, vergrootte NEC de marge dankzij Hesp en Hristov.

De 24-jarige aanvaller speelde eerder voor de Joegoslavische topclub Partizan Belgrado. De laatste drie seizoenen kwam Hristov voor het Engelse Barnsley uit. Bij NEC vormt hij een gevaarlijk duo met de Brabantse spits De Gier. ,,We spelen pas twee maanden samen, maar het lijkt wel of we al vijf jaar samenspelen'', verklaarde Hristov een deel van zijn succes.

Heerenveen herstelde zich van de slechte seizoensstart. De Friese ploeg won zaterdagavond met 2-0 bij Fortuna Sittard. Verdediger Volmer van de thuisclub kreeg binnen twee minuten een rode kaart na een overtreding op de doorgebroken Talan. Trainer De Haan van Heerenveen had deze beweeglijke aanvaller uit tactische overwegingen tegenover de trage Volmer geposteerd. Heerenveen profiteerde van de numerieke meerderheid en speelde Fortuna van het veld. De Pool Radomski (afstandsschot) en de Fin Nurmela (omhaal) maakten prachtig goals.

Roda JC maakte zaterdagavond een gedegen indruk bij De Graafschap, dat na de stuntzege op PSV niet kon herhalen. In Doetinchem verloor de thuisploeg met 3-1. De Griek Anastasiou onderstreepte zijn spelinzicht en doelgerichtheid. De nieuwe spits van Roda JC, die bij Anderlecht geen basisplaats had, maakte de openingstreffer. Hij stond aan de basis van de treffers van Lawal en Van Haaren.

De debutanten NAC en FC Groningen waren korte tijd aan elkaar gewaagd. Na de tegentreffer van Broerse herstelde NAC zich voorbeeldig. De thuisploeg won met 5-1. Streekgenoot RBC had geen voet aan de grond tegen AZ. Nelisse scoorde twee keer. RBC verloor met 3-0. De Brabantse streekderby tussen Willem II en RKC eindigde in een 2-0 zege voor de thuisploeg.