Herdenking sterfdag Rudolf Hess verijdeld

De politie heeft zaterdagmiddag een demonstratie van 50 neonazi's uit Nederland en Duitsland in het Limburgse Echt verijdeld. De groep had de sterfdag van Hitlers tweede man Rudolf Hess willen herdenken. Op weg naar Echt werden de neonazi's per toeval opgemerkt door een patrouille van het Korps Landelijke Politie Diensten.

Hess was tot 1941 Hitlers plaatsvervanger. Hij stierf op 17 augustus 1987 op 93-jarige leeftijd in de Berlijnse gevangenis Spandau.

Vlak voor Echt konden twintig opgetrommelde agenten van de politieregio Limburg-Noord de groep tegenhouden. De politie nam spandoeken met teksten als `Rudolf Hess, martelaar voor de vrede', vlaggen met op hakenkruisen lijkende runentekens en 300 pamfletten met de tekst `asielzoekersstop nu' in beslag. Omdat een 44-jarige man uit Groningen dat probeerde te verhinderen, werd hij aangehouden.

De situatie dreigde daarna, volgens de politie, te escaleren. Daarom werd besloten de Groninger vrij te laten op voorwaarde dat de groep rechtsomkeert zou maken. Tegen de groep werd geen proces-verbaal opgemaakt. Volgens de politie zijn hierdoor ,,ongeregeldheden'' voorkomen en was de beslissing ,,in het licht van de ernst van het gepleegde feit'' te rechtvaardigen.

Burgemeester E. Schaftenaar van Echt is blij met de reactie van de politie: ,,Het is niet tot een demonstratie gekomen en escalatie is vermeden.''

De politie Limburg-Noord geeft toe dat de ontdekking van de neonazi's, onder wie leden van de Nederlandse Volks Unie, toeval was. ,,Wij hadden vooraf wel signalen dat er in de regio iets stond te gebeuren'', aldus een woordvoerster.