Fortis let extra scherp op kosten

Bank en verzekeraar Fortis gaat de komende jaren extra scherp op de kosten letten, hoewel de winstcijfers nog steeds fors groeien.

,,Maar het kan niet zo zijn dat we vijf verschillende systemen hebben voor hypotheekacceptatie'', aldus bestuursvoorzitter Hans Bartelds vanochtend bij de presentatie van de halfjaarcijfers.

Verdere toename van de bedrijvigheid moet voorkomen dat Fortis verdermoet bezuinigen. Het zit nu midden in de integratie van vijf banken in Nederland (onder meer VSB, Generale Bank en MeesPierson) en twee in België, ASLK en Generale Bank), waardoor een verdere kostenverlaging mogelijk moet zijn. Fortis denkt in 2003 675 miljoen euro aan zogeheten synergievoordelen te kunnen behalen.

De nettowinst kwam over het eerste half jaar uit op 1,56 miljard euro, een kwart meer dan een jaar geleden. De kosten bij de bancaire activiteiten namen met zes procent toe, terwijl de verzekeraars vijf procent meer uitgaven. ,,Die kosten mogen wel in dit tempo blijven stijgen, maar dan moet er wel een batengroei van vijftien of twintig procent tegenover staan'', aldus Bartels vanochtend.

De winst per aandeel steeg – als gevolg van de uitgifte van nieuwe aandelen – niet met een kwart maar met 16 procent tot 1,29 euro per aandeel. Mede door het verstrekken van personeelsopties en de uitgifte van de converteerbare obligaties, die later door beleggers in aandelen kunnen worden omgezet, dreigen nieuwe aandelen de winst per aandeel verder te verwateren. Om dat tegen te gaan heeft het concern in de afgelopen zes maanden voor 361 miljoen euro aan eigen aandelen ingekocht.

Bartelds toonde zich vanochtend tevreden over de bereikte resultaten. De verzekeringsactiviteiten leverden dertig procent meer op (990 miljoen euro), aan de bankkant werd voor belastingen 27 procent meer verdiend (1,4 miljard euro). Grootste tegenvallers waren voor Fortis de daling van de resultaten van de autoverzekeringen (van twaalf naar zes miljoen euro) en de brandverzekeringen. Mede door de ramp in Enschede viel het resultaat van `brand' terug naar nul, terwijl deze polissen een jaar geleden nog goed waren voor twintig miljoen euro. Vanaf 1 september neemt Anton van Rossum de leiding over bij het concern.