Feyenoord werkt aan nieuwe huisstijl

Vier dagen nadat Feyenoord door het even armoedige als sluwe Sturm Graz werd veroordeeld tot een bijrol op het Europese podium, constateerde coach Van Marwijk dat zijn visie zichtbaar begint te worden in het spel van zijn ploeg. Zo dominant voetbalden de Rotterdammers gisteravond tegen het onthutsend zwakke FC Twente dat de magere 2-1 overwinning een vals beeld gaf van het krachtsverschil tussen beide elftallen. Die gedachte maakte de verbanning naar het UEFA-Cuptoernooi nog pijnlijker voor Feyenoord.

Niet alleen voorzitter Van den Herik, die miljoenen guldens aan zijn neus voorbij zag gaan, maar ook de ontgoochelde spelersgroep had na de uitschakeling voor de Champions League dringend een psychologische oplapbeurt nodig. Van Marwijk had dan ook dringend een bevestiging nodig dat in de Kuip daadwerkelijk aan een nieuwe huisstijl wordt gewerkt en die kreeg hij in Enschede. ,,Zo ik al twijfels had, heb ik die niet laten merken aan de groep'', vertelde Van Marwijk.

Met de pas 17-jarige Leonardo en de tegen FC Twente weer ongrijpbare Kalou beschikt Feyenoord over twee artiesten in de aanval die zich gisteravond slechts konden verwijten dat zelfs de mooiste kansen niet aan hen waren besteed. Van Marwijk overdreef niet met zijn conclusie dat Feyenoord ook met 6-1 had kunnen winnen van FC Twente, dat geen schim is van de ploeg die vorig seizoen slechts één punt te kort kwam voor Europees voetbal.

Voordat hij in de 76ste minuut met een spierblessure uitviel, had Kalou al drie keer moeten scoren. De baltovenaar uit Ivoorkust bezorgde zijn tegenstander Karnebeek een vervelend jubileum, want de linksback van FC Twente werd in zijn 300ste wedstrijd in de eredivisie regelmatig in de luren gelegd. Kalou weigerde zijn technische hoogstandjes echter met een doelpunt te bekronen, ook niet toen hij Twente-doelman Boschker in de 60ste minuut al was gepasseerd. De rechtsbuiten van Feyenoord verkoos te vaak een sierlijke handtekening. Boschker ontsnapte bij een scrimmage voor zijn doel in de 72ste minuut tot drie keer toe aan een treffer.

Het viel te begrijpen waarom oud-Feyenoorder Kraay sr. na het duel om de Super Cup bij de NOS mijmerde hoeveel goals Galatasaray-spits Jardel zou kunnen maken voor Feyenoord als de Rotterdamse club een aanvaller van zijn kaliber had kunnen aantrekken. De Zweedse spits Elmander, die vanaf november bij Feyenoord speelt, staat niet bekend om zijn hoge productie en de Rus Kornejev is ook meer aangever dan afmaker. Gelukkig voor Feyenoord behaalde schaduwspits Tomasson dit keer wel het optimale rendement uit de twee doelkansen die hij kreeg. Dat is wel eens anders geweest.

Vier minuten nadat Twente-spits Vennegoor of Hesselink per ongeluk zijn voet tegen de bal had gezet na een tot mislukken gedoemd schot van oud-Feyenoorder Cairo, wiste Tomasson die onterechte achterstand uit met een mooie stiftbal: 1-1. Vlak na rust leverde de Deense aanvaller een nog fraaier kunststuk af door doelman Boschker met een schitterende omhaal te passeren: 1-2. Woensdag hobbelde Tomasson nog anoniem over het veld.

,,Hoewel we na de uitschakeling door Sturm Graz een mentale klap moesten incasseren, heb ik niet getwijfeld aan de lijn die ik bij Feyenoord heb uitgezet', vertelde Van Marwijk. ,,Daarom ben ik zo opgelucht, omdat we het middenveld van Twente met uitstekend positiespel kapot hebben gespeeld.''

Bij aanvoerder Van Wonderen was de pijn na het mislopen van de Champions League nog niet verdwenen. Maar de libero van Feyenoord werd dit seizoen al snel verlost van zijn chronische onvrede over het kleurloze spel van zijn ploeg. ,,Zônedekking en pressie zijn nieuwe begrippen voor ons'', zei Van Wonderen. ,,Zo hebben we nog nooit gevoetbald en het heeft tijd nodig om aan die speelwijze te wennen. Tegen Twente heeft die aanpak voor het eerst zijn vruchten afgeworpen.''

Het succes kwam vier dagen te laat. Coach Van Marwijk wees nog maar eens op de extreem korte voorbereiding die nog eens werd gehinderd door een komen en gaan van Feyenoorders met interlandverplichtingen. Zo vertrekt de Australische middenvelder Emerton een dag na zijn debuut in de basis bij Feyenoord alweer naar zijn vaderland om daar over drie weken aan de Olympische Spelen deel te nemen.

,,Over the moon'' voelde de 21-jarige Emerton zich nadat hij – op de hem vreemde positie als rechtsback – Twente-aanvaller De Witte nagenoeg onzichtbaar had gemaakt. Maar het olympisch festijn in zijn woonplaats Sydney kon hij niet weerstaan. ,,Ik reis met gemengde gevoelens naar Australië', zei de aanvoerder van het nationale elftal. ,,Ik wil graag bewijzen dat mijn basisplaats bij Feyenoord geen incident is geweest. Maar de Spelen in mijn land zijn een unieke gebeurtenis die ik niet wil missen. Ondanks het ontbreken van belangrijke spelers als Okon en Kewell heeft het Australische voetbalteam kans op een medaille.''

En dus zwaait Van Marwijk weer een speler uit. Toch heeft hij minder zorgen dan zijn collega Rutten. De magie van FC Twente lijkt zelfs in het eigen stadion uitgewerkt. Vennegoor of Hesselink zal zich nog wel eens afvragen of hij er goed aan heeft gedaan de interesse van bijvoorbeeld PSV af te wimpelen, want bij het zwak opbouwende Twente werd hij niet fatsoenlijk aangespeeld. Nota bene de matige rechtsback Hulshoff werd in Enschede tot man van de wedstrijd uitgeroepen, beter had de armoede bij Twente niet kunnen worden geillustreerd.

Ook scheidsrechter Van der Ende bleef in gebreke bij het eenzijdige duel door zich net als zijn collega Jol vorige week in Arnhem doof te houden voor het verbale geweld vanaf de tribunes. Het wordt tijd dat de scheidsrechters ook optreden tegen grievende spreekkoren als die niet tegen hen zijn gericht.

    • Robèrt Misset