Feest bij Neptunus en Excelsior'20

Zowel in het Nederlandse honkbal als cricket werd afgelopen weekeinde de landskampioen bekend. Neptunus prolongeerde zijn titel ten koste van ADO in de Holland Series en Excelsior'20 heroverde na twee jaar de troon in het cricket.

De honkbalploeg van Neptunus greep het kampioenschap in een enerverende finalereeks tegen ADO. De Haagse ploeg, die in de reguliere competitie als vierde was geëindigd, leek zaterdag de titel te gaan binnenhalen. Na de winst van vrijdag had ADO genoeg aan een zege op eigen veld. Het stond voor de laatste slagbeurt van Neptunus nog met 3-2 voor. Daarna produceerden de Rotterdammers ineens vijf honkslagen op rij en trokken de wedstrijd op de valreep met 6-3 naar zich toe.

In de beslissende confrontatie, gisteren in Rotterdam, besliste Neptunus pas in verlenging de titelstrijd. Dirk van 't Kloosterzorgde in de elfde inning voor het winnende punt (8-7). ADO had in de slotfase twee keer een achterstand van twee punten (5-3 en 7-5) goedgemaakt. De Hagenaars waren wegens een gebrek aan een brede werpersstaf voor de tweede keer in drie dagen met de Japanner Tetsuhiro Monna op de heuvel begonnen. Hij hield het tot de zesde slagbeurt uit. De titel van Neptunus betekende een gepast afscheid voor Marcel Kruyt. De 37-jarige speler speelde twintig jaar in de hoofdklasse.

In het cricket haalde Excelsior'20 zaterdag zijn zesde titel in de laatste tien jaar binnen. De Schiedamse club won de laatste speeldag op het graswicket in Deventer afgetekend met 93 runs van het gedegradeerde UD.

Aanvankelijk had Excelsior tegen UD battend problemen op het natte veld, maar uiteindelijk eindigde de innings op 186 voor 9. Bij dat goede totaal kwam UD bij lange na niet in de buurt. Voor 93 runs zat vooral door toedoen van de spinbowlers Dulfer (3 voor 23), Esmeijer (3 voor 10) en Tariq (2 voor 7) de hele Deventer ploeg aan de kant.