Ex-rivaal van Miloševic spoorloos verdwenen

Ivan Stambolic, ex-president van Servië, is vrijdag spoorloos verdwenen. Zijn advocaat en de Servische oppositie geven het bewind van president Slobodan Miloševic onomwonden de schuld van de verdwijning, die ze als een ontvoering beschouwen.

De 64-jarige Stambolic ging vrijdag joggen in een park niet ver van zijn huis in Belgrado. Hij werd voor het laatst gezien tijdens een rustpauze op een parkbank. Een ooggetuige heeft gezien hoe een witte bestelbus naast hem stopte. Toen die wegreed, was Stambolic verdwenen. Later meldden familieleden het witte bestelbusje eerder in de buurt van Stambolic' huis te hebben gezien. De politie kamde vrijdag met honden het park uit, maar vond niets.

Ivan Stambolic was president van Servië en leider van de Servische communistische partij voordat Slobodan Miloševic in 1987 partijchef werd. Hij was de grote mentor van Miloševic in diens opmars naar de partijtop, maar werd door deze genadeloos verraden toen het om de hoogste functie in de partij ging. Stambolic trok zich terug uit het politieke leven. Hij leidde een bank tot hij, volgens sommigen op last van Miloševic, in de late jaren negentig werd ontslagen. In 1995 schreef hij zijn memoires – `De weg die nergens heen leidt' – waarin hij zijn breuk met Miloševic beschreef.

De laatste tijd is Stambolic actief geweest in het onafhankelijke `Forum voor etnische betrekkingen'. Eerder dit jaar circuleerde zijn naam als een potentiële kandidaat bij de komende parlementsverkiezingen, waarin hij zou overwegen als onafhankelijke kandidaat op te treden. Zijn naam dook ook weer op in populariteitspeilingen. Inmiddels zijn de lijsten met kandidaten voor de verkiezingen rond en Stambolic' naam komt er niet op voor. Volgens zijn vrouw is van een terugkeer in de politiek geen sprake. Zijn advocaat Nikola Barovic zei gisteren echter dat hij activisten van de studentenverzetsbeweging Otpor! heeft ontmoet of had willen ontmoeten. De losse beweging Otpor! is de enige oppositiebeweging die door het regime werkelijk wordt gevreesd. Bovendien is Stambolic door de vraaggesprekken die hij geeft en zijn reizen naar Bosnië en Kroatië volgens Barovic een man met wie het regime rekening moet houden.

Zowel Barovic als de Servische oppositie concludeerde dan ook onmiddellijk dat Stambolic door het regime is ontvoerd. Ze voeren daarbij onder andere aan dat de verdwijning in de media van het regime volledig is doodgezwegen. ,,Ik vrees dat zijn verdwijning een politieke zaak is'', zei Barovic. De oppositiepartij Democratisch Alternatief meldde dat ,,Servië na de verdwijning in gevaarlijk geweld is ondergedompeld''. ,,Als de duisternis begint mensen op te slokken omdat ze opponenten van het regime zijn, hebben we alle reden om op te staan.'' De Burgerlijke Alliantie sprak van ,,een gevaarlijke politieke gebeurtenis'' en de Servische Vernieuwingsbeweging SPO sprak van ,,een terroristische daad''.