Etiket sneller op kippenvlees

Kippenvlees krijgt waarschijnlijk eerder een verplicht etiket dat waarschuwt tegen bacteriën en restanten geneesmiddelen. De ministers Borst (Volksgezondheid) en Brinkhorst (Landbouw) zijn voornemens de waarschuwing al op 1 januari verplicht te stellen. Eerder was 1 mei genoemd als ingangsdatum. Dat blijkt uit antwoorden van de ministers op vragen van Tweede-Kamerlid Ter Veer (D66). Van de Nederlandse vleeskippen is 10 procent besmet met salmonellabacteriën en 15 procent met campylobacter. Bij sommige merken Duitse en Franse kippen is de kans op besmetting nog groter, zo bleek in mei uit onderzoek door de Consumentenbond. De bacteriën kunnen bij mensen leiden tot een soort buikgriep. De ministers overleggen overigens nog met de Europese Commissie of de verplichting volgens Europese regels is toegestaan. Nederland is het eerste land in Europa dat zo'n etiket voor kippenvlees invoert.