ET in vorm, maar niet in Sydney

Niemand anders dan de op 3 augustus 58 jaar geworden Hugo Simon, Oostenrijker maar Duitser van geboorte, was in de Grote Prijs van het CHIO in Rotterdam iedereen de baas. Spannend was het zaterdag in het Kralingse Bos tot het allerlaatst, maar ET FRH beschikt nu eenmaal over eigenschappen, snelheid en vermogen, die zijn buitenaardse naam rechtvaardigen.

Simon heeft er voor gekozen om dit jaar niet af te reizen naar de Olympische Spelen in Sydney. ET zou niet in vorm zijn, maar Simon ontkent die vormcrisis. ,,Natuurlijk is ET in vorm, anders kan ik toch niet in Rotterdam winnen? Maar ook ik heb een excuus nodig om de Spelen aan mij voorbij te laten gaan. Ik heb er geen zin meer in om weken achtereen van huis te zijn. Ik ben zakenman geworden'', luidde de uitleg van Simon, die in Sydney aan de voor hem zevende Olympische Spelen had kunnen meedoen.

Maar er was meer. Simon: ,,Voor mijn paard is niet alleen de stress groot, ook ben ik hem na de Olympische Spelen zeker een half jaar kwijt om hem helemaal te laten herstellen van de reis en de prestatie die hij daar moet leveren.'' Simon bracht ET in Rotterdam driemaal aan de start van een rubriek en won alle keren, waardoor hij ruim 60.000 gulden bij de penningmeester kon incasseren.

De Grote Prijs kende een uiterst spannend verloop, waarin door de Nederlandse ruiters steeds weer een fractie van de tijd werd afgeknabbeld. Emile Hendrix vergde van zijn merrie RBG Finesse het uiterste. Foutloos en veertig seconden blank.

Dat stond, maar Simon dook daar met ET maar liefst anderhalve seconde onder en toen was Wout Jan van der Schans met de schimmelhengst Corland aan de beurt.

Het was net alsof Van der Schans in de laatste wending tussen de bomen door de turbo aanzette, want de hengst spoot naar voren weg. Foutloos over de laatste sprong en de chronometer stond stil op 38 seconden en tergend langzaam werd 64 zichtbaar achter de komma, waarmee de tienden en honderdsten van seconden worden aangegeven. Dus werd Van der Schans tweede en kostte elke honderdste seconde hem duizend gulden.

Een dag later, in de landenwedstrijd, kon de Nederlandse equipe geen vuist maken. Na de eerste omloop wist Nederland met vier balken zich dankzij een fractioneel betere tijd te plaatsen voor de tweede ronde. In de tweede ronde kroop de thuisequipe dankzij de foutloze rit van Jos Lansink en de twee ritten van Emile Hendrix en Jeroen Dubbeldam op naar de vijfde plaats in het door Ierland gewonnen eindklassement.

Daarmee verrasten de Ieren voor de achtste maal. Zo vaak wonnen zij tot dit seizoen een landenwedstrijd en dat terwijl ze niet eens bij de Olympische Spelen aan de start zullen verschijnen. De Ieren besloten geen equipe af te vaardigen nadat het paard Cruising onder de hoede van de Brit John Whitaker was gekomen.

,,De overtuiging was dat we zonder Cruising niets te zoeken hadden in Sydney'', vertelde amazone Jessica Kurten-Chesney, die met haar paard Paavo N als enige twee keer foutloos bleef in de landenwedstrijd. ,,Nu blijkt dat dit een verkeerde beslissing is geweest, maar we kunnen het niet meer terugdraaien.''

    • Jacob Melissen