Een wereldvader

Hij zou gestoord zijn, maar hij is het niet. Richard Williams, 58 jaar en telg uit een katoenplukkersgeslacht in Louisiana, weet wat hij doet. Wanneer hij zegt dat hij Rockefeller Center wil kopen, doet hij dat als het moet. Wanneer hij zegt dat zijn dochters over een jaar of vijftien de nummers één en twee van het vrouwentennis zijn, zorgt hij daar voor. Williams is een praatjesmaker, maar als weinig anderen is hij in staat zijn grootspraak waar te maken.

Het verhaal is inmiddels bekend. Hoe hij zich twintig jaar geleden voornam om van zijn twee dochters Venus en Serena tenniskampioenen te maken. Hoe hij hun pad effende naar de top door ze buiten de gangbare ladder van juniorentoernooien en -kampioenschappen klaar te stomen. Hoe hij ze uit de greep van zelfzuchtige succescoaches en bloedzuigende managers hield en ze zelf trainde, coachte en begeleidde. Aan de hand van papa Richard en mama Oracene gingen ze naar een tennisbaantje in Compton, Californië, aan de hand van papa Richard en mama Oracene bereikten ze stap voor stap de top.

Richard en Oracene wilden niet dat hun dochters opgroeiden tussen de gangs, ze wilden niet dat hun dochters een ongelukkig leven moesten leiden in de harde Amerikaanse samenleving. Ze wilden de meisjes iets schenken waar ze zich gelukkig bij voelden: kampioen worden, maar dan op een plezierige, pedagogisch verantwoorde manier. Ze hadden ervaren hoe de oudste drie dochters, Yutundi (nu 27), Isha (26) en Lyndrea (22) niet in staat waren van hun sportleven een succes te maken. Daarom moesten Venus (nu 20) en Serena (18) het beter doen. Dit duo kon het, dat had de slimme Richard al meteen na hun geboorte gezien.

Het verhaal wil dat Richard doelbewust kinderen bij Oracene wilde verwekken om sportkampioenen te kunnen maken en er dus rijk van te worden. Het is een verhaal dat Richard nog wel eens vertelt, zoals hij vaker vreemde verhalen vertelt om mensen uit hun evenwicht te brengen. Richard houdt ervan mensen te shockeren. Om dan in lachen uit te barsten om het door hem gewenste effect. Is dat echt zo? Schandalig toch? Wat een man. Wat een verschrikkelijke man is die Williams.

Vraag de gezusters Williams wat ze van hun vader vinden. Ze zijn hem dankbaar. Niet alleen voor wat hij heeft bereikt met hun tennisopleiding, maar zeker ook voor wat hij daarnaast voor zijn gezin heeft gedaan. Richard, een zakenman en selfmade millionaire, zorgde ervoor dat zijn dochters een goede schoolopleiding volgden opdat zij niet uitsluitend van de sport en van hun ouders afhankelijk zouden zijn. Zowel Venus als Serena volgde het Art Institute in Palm Beach. Venus wil astronaut worden, maar voor hetzelfde geld archeologe of mode-ontwerpster. Ze is geïnteresseerd in Russische geschiedenis en Chinese cultuur. Serena is meer van het speelse soort, maar daarnaast geniet geometrie haar belangstelling.

Domme sportmeisjes, opgeleid door domme ouders - Richard gruwelt ervan. Waar hij ook van gruwelt is van wijsneuzen als John McEnroe die zijn dochters verwijten dat ze niet sociable zijn. Kom nou, hij heeft ze juist geleerd niet altijd aardig tegen iedereen te zijn. Aardig zijn is geen positieve eigenschap, maar naïef, vindt hij.

Ach, Richard is natuurlijk wel eens te ver gegaan met zijn uitlatingen, zoals hij eens de tenniswereld verweet racistisch te zijn jegens zijn dochters. Richard is gewoon een man die het allerbeste uit zijn kinderen wil halen. Hij doet het zoals alle vaders voor hun eigen bestwil. Richard is een wereldvader.

    • Guus van Holland