Dubbele controle op gebruik EPO

Het gebruik van EPO wordt tijdens de komende Olympische Spelen zowel door middel van een Franse urinetest als door een Australische bloedtest gecontroleerd. Het is voor het eerst dat op zo'n intensieve manier wordt geprobeerd het gebruik van dit verboden eiwithormoon op te sporen.

De juridische commissie van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft hier gisteren mee ingestemd. De goedkeuring van het dagelijks bestuur van het IOC, dat vandaag in Lausanne bijeenkomt, is vermoedelijk een formaliteit.

Het Nederlandse IOC-lid H. Verbruggen reageert ,,blij verrast'' op de uitspraak van de juridische commissie. ,,Hiermee lijkt het gebruik van EPO tot het verleden te behoren. Dit besluit moet door iedere sportliefhebber worden toegejuicht'', zegt Verbruggen, die tevens voorzitter is van de internationale wielrenunie.

Verbruggen was drie jaar geleden initiatiefnemer van de speurtocht naar EPO. Het prestatiebevorderende medicijn leidt tot vergroting van het aantal rode bloedlichaampjes en vergroting van de zuurstofopname maar ook tot verklontering van het bloed. De dood van verschillende duursporters werd in de jaren negentig in verband gebracht met het gebruik van EPO. Een bewijs kon nooit worden geleverd. Wetenschappers hebben aangetoond dat gebruik EPO de prestaties met 15 procent kan verhogen.

De Belgische arts J. Rogge, vice-voorzitter van de medische commissie van het IOC, spreekt over ,,een grote doorbraak'' in de strijd tegen doping. ,,In de jaren zestig vonden we een bewijs voor gebruik van amfetamine, in de jaren zeventig waren de steroïden aan de beurt, in de jaren tachtig hadden we iets tegen testosteron gevonden en nu hebben we EPO te pakken.'' Volgens de Nederlandse dopingdeskundige J. Marx, hoogleraar interne geneeskunde aan het UMC in Utrecht, hebben de Franse urinetest en de Australische bloedtest ,,allebei hun verdienste.'' Marx was lid van een dopingcommissie van het IOC. Hij gaf eerder deze maand zijn goedkeuring aan de nieuwe controles.

Marx verwacht dat de Franse urinecontrole en de Australische bloedcontrole elkaar zullen aanvullen in Sydney. ,,De bloedtest zal als screentest worden toegepast. Bij sporters die dan verdacht worden van EPO-gebruik, wordt vervolgens nog een urinetest gedaan. Deze is misschien honderd keer duurder dan de bloedtest maar ook betrouwbaarder. We moeten wachten op de commercie die een goedkopere methode vindt.''

Volgens Verbruggen is de Franse urinestest ,,een waterdicht systeem tegen EPO''. De Australische bloedtest vormt volgens hem een completer onderzoek vormt dan de huidige gezondheidscontroles in de wielersport.