Dringen, hangen en kijken op Sail 2000 en de Uitmarkt

Ongeveer drie miljoen mensen hebben dit weekeinde Sail2000 en de Uitmarkt in Amsterdam bezocht. Dit was overeenkomstig het verwachte aantal bezoekers. De meesten van hen kwamen met het openbaar vervoer waardoor een chaos op de wegen uitbleef. Beide evenementen verliepen rustig, al was het wel dringen. De GG&GD behandelde veel mensen die last hadden van de warmte of van blaren.

Na het vuurwerk, dat elke avond om tien uur werd afgestoken en werd gevolgd door een concert van scheepstoeters, danste het Sail-publiek tot laat in de nacht op de Javakade met matrozen. Op het IJ voeren duizenden bootjes, af en toe was er een aanvaring, de politie hield een enkeling aan die de maximale snelheid van zes kilometer per uur overtrad. Al met al waren er ,,nauwelijks problemen'', aldus een woordvoerder van de politie.

Prins Willem-Alexander nam zondagmiddag de vlootschouw af. Hij voer in de Groene Draeck langs circa negenhonderd schepen.

Langs het Noordzeekanaal stonden vanmorgen de laatste geïnteresseerden om te kijken naar de traditionele uittocht van de tall ships. De doorgaande wegen langs het IJ zijn inmiddels vrijgegeven voor verkeer. De podia die waren opgericht voor Sail en de Uitmarkt zijn vanochtend grotendeels afgebroken.

De reinigingsdienst werkte het hele weekeinde om de stad enigszins schoon te houden. Elke dag zijn ,,Koninginnedag-achtige hoeveelheden afval'' opgehaald, aldus de Dienst Binnenstad.

De gemeente Amsterdam gaat onderzoeken of het mogelijk is om over vijf jaar weer een Sail te organiseren. Het gebied rond het IJ zal dan veel voller bebouwd zijn dan nu. Burgemeester Patijn denkt dat het wel kan, na goede voorbereiding, aldus zijn woordvoerster.

(Foto's NRC Handelsblad,

Maurice Boyer)