Dode bij onlusten in Iraanse stad

Bij politieke onlusten in de West-Iraanse stad Khorramabad is gisteren een politieman om het leven gekomen. Tientallen mensen werden gewond. Volgens het officiële persbureau IRNA werden etalageruiten ingegooid door ,,opportunisten en hooligans'' die gebruik maakten van groeiende spanningen. IRNA gaf geen verdere bijzonderheden.

Een getuige meldde dat gisteren 10.000 mensen in de stad hadden betoogd tegen het besluit door de plaatselijke autoriteiten een vrijdag begonnen jaarlijkse conferentie van de grootste pro-democratische studentenorganisatie te verbieden. De conferentie was dit jaar bedoeld ter ondersteuning van de hervormingen die zijn geïnitieerd door president Khatami. Conservatieve groepen die zich tegen de hervormingen verzetten, hadden betogingen georganiseerd bij het kantoor van de gouverneur van de stad om te protesteren tegen de bijeenkomst, terwijl knokploegen de bijeenkomst zelf aanvielen. In reactie daarop werd de bijeenkomst gisteren verboden.

Verscheidene Iraanse kranten klaagden gisteravond en vandaag over het optreden van conservatieve knokploegen. De Engelstalige Iran Daily wees erop dat deze knokploegen ook prominente hervormingsgezinde activisten, Abdolkarim Soroush en Mohsen Kadivar, hadden verhinderd om te spreken op de bijeenkomst. De krant sprak van ,,mafiagroepen''.

Volgens de regeringskrant Iran van gisteren heeft minister voor de Inlichtingendiensten Ali Yunesi vorige week gezegd dat leden van de geheime diensten in de knokploegen kunnen worden aangetroffen, evenals leden van de vrijwilligersorganisatie Baseej en geestelijken. Maar ,,zij hebben niets te maken met deze instellingen. Het zijn schurkachtige elementen die elkaar hebben gevonden, hun eigen leiderschap hebben en doen wat ze willen.''