Dekker wint ronde met ontstoken zitvlak

Erik Dekker vreest zijn wielerseizoen voortijdig te moeten beëindigen. De winnaar van de Ronde van Nederland wacht misschien een operatie aan een wond op zijn zitvlak. Dekker moet vier dagen rust houden om de zogenaamde `derde bal' te laten genezen. Bij een operatie is de kans klein dat hij kan deelnemen aan de Olympische Spelen en de wereldkampioenschappen.

De typische wielrennerskwaal openbaarde zich vorige week tijdens de Ronde van Nederland. Dekker kreeg een zalfje tegen de pijn die nauwelijks afnam. Hij heroverde zelfs de oranje leiderstrui. Hij heeft overwogen eerder van de fiets te stappen. Maar als favoriet voor de eindzege wilde hij zijn ploeggenoten niet in de steek laten.

In de afsluitende etappe naar Landgraaf behield Dekker zijn voorsprong met gemak. De ritzege ging naar zijn landgenoot Max van Heeswijk, die voor eigen publiek zijn vijfde seizoenszege behaalde. Dekker eindigde in de uitgedunde kopgroep. Zijn succesvolle seizoen kreeg een passend vervolg. Met drie ritzeges in de Tour en een wereldbekerzege in San Sebastian behoort hij, mits in goede gezondheid, tot de olympische favorieten.

De Zwitser Alex Zülle is leider in de Ronde van Spanje. De tweevoudige winnaar van de Vuelta won zaterdag de tijdrit bij Malaga. Hij bleef de Spaanse specialist Abraham Olano twee seconden voor. De Duitse titelhouder Jan Ullrich verspeelde 43 seconden op Zülle. De tweede etappe naar Cordoba eindigde gisteren in een massasprint. Wereldkampioen Oscar Freire versloeg de Nederlander Jans Koerts.

De Belg Johan Museeuw is zaterdag uit het ziekenhuis ontslagen. De oud-wereldkampioen moet thuis herstellen van zijn motorongeluk. Museeuw liep twee weken geleden een hersenschudding en botbreuken op.