Clinton steunt bemiddeling Mandela in Burundi

Na twee dagen in Nigeria sluit president Clinton vandaag een driedaags bezoek aan Afrika af in de Noord-Tanziaanse stad Arusha, waar hij de ondertekening bijwoont van een vredesakkoord dat een einde moet maken aan zeven jaar burgeroorlog in het kleine Centraal-Afrikaanse land Burundi.

Het bezoek aan de vredestafel van Burundi is vooral bedoeld als steunbetuiging aan bemiddelaar Nelson Mandela, liet een woordvoerder van Clinton gisteren al weten. De Burundese regering en achttien rebellengroepen van Hutu's en Tutsi's zijn nog steeds ernstig verdeeld over belangrijke onderdelen van het akkoord, maar hadden Mandela beloofd vandaag hoe dan ook ,,iets te ondertekenen''. De voormalige Zuid-Afrikaanse president heeft behalve Clinton nog 12 Afrikaanse leiders uitgenodigd om de ceremonie in Arusha bij te wonen. Daarmee wilde hij druk uitoefenen op de Burundese facties zich achter zijn vredesvoorstel te scharen. Uit onzekerheid over het slagen van die opzet, benadrukten woordvoerders van het Witte Huis tevoren dat Clinton ook kwam als er niets zou worden ondertekend. De vredesbesprekingen in Burundi worden door de Verenigde Staten beschouwd als ,,een voortgaand proces'', onderstreepte een medewerker van de Amerikaanse president.

Het grootste deel van zijn Afrikareis (twee dagen) besteedde Clinton dit keer aan Nigeria, dat hij in 1998 oversloeg uit protest tegen de toenmalige militaire dictatuur. Sinds de democratie in Nigeria vorig jaar werd hersteld, is de grootmacht in West-Afrika ,,een belangrijke partner van Amerika geworden'', zei Clinton zaterdag na een ontmoeting met de Nigeriaanse president Olusegun Obasanjo. Hij beloofde Nigeriaanse producten in aanmerking te laten komen voor belastingvrije import in de VS en Amerikaanse leenbanken zegden extra handelskredieten toe.

Clinton kwam niet met het geschenk waar Obasanjo op had gehoopt: kwijtschelding van de Nigeriaanse schuld van één miljard dollar aan de VS. Nigeria heeft een schuld van 32 miljard aan buitenlandse leningen. Clinton riep ook op het Afrikaanse taboe op voorlichting over aids te doorbreken. Vijf procent van de 110 miljoen Nigerianen is besmet met HIV.