Bridgeploegen op koers bij Olympiade

Bridge zal, zo maakte voorzitter José Damiani van de wereldfederatie bekend, toch geen demonstratiesport bij de Olympische Winterspelen van 2002 zijn. Voorlopig moet deze sport het met zijn eigen Olympiade doen. De elfde editie is gisteren in Maastricht begonnen.

De eerste week is voor wat betreft de Nederlandse teams in de twee belangrijkste categorieën (open en vrouwen) vermoedelijk niet zo spannend. Het moet gek lopen als de thuisploegen zich niet zullen plaatsen voor de laatste zestien, die komende zondag wordt gespeeld. Daarna is elke verliespartij dodelijk, want tot en met de finale gaat het dan verder in een knock-outsysteem. Voorlopig ligt Nederland redelijk op koers. De mannen wonnen ruim van Schotland en speelden gelijk tegen het sterke Rusland. De vrouwen, de regerend wereldkampioenen, begonnen met twee overwinningen en liepen daarna tegen Schotland een kleine nederlaag op.

In Maastricht zijn nog meer disciplines. Het seniorentoernooi is sterk bezet. Met name Polen, Frankrijk en de Verenigde Staten hebben teams die zo zouden kunnen meedraaien in de open afdeling.

De Nederlandse afvaardiging heeft het niet gemakkelijk, maar handhaaft zich met een positie van net boven het gemiddelde.

In de wedstrijd tegen Egypte was één van de tegenstanders Omar Sharif. Het viel de Nederlandse spelers op dat de filmster het liefst de contracten allemaal zelf speelde. Het leverde Nederland geen windeieren op. Op een spel waarin vier harten de opgelegde manche is – keurig uitgeboden door Onno Janssens en Gerrit de Boer – bleven Sharif en zijn partner steken in 3SA. Hiertegen raapten Henk en Elly Schippers broodnuchter vijf schoppens op en nog een heer, twee down.

Organisatorisch kampte de Olympiade op de eerste dag met grote problemen. Dagelijks moeten er vijfduizend spellen worden gedupliceerd. Een ploeg vrijwilligers is daar van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat mee bezig. Tot verbazing van de aanwezigen schalde gisteravond door alle luidsprekers in het Mecc Congrescentrum dat de spelverdelingen van de volgende dag verkrijgbaar waren aan de informatiebalie.

Dat was een gigantische blunder, die alleen maar kon worden hersteld door de dupliceerploeg de hele nacht opnieuw spellen te laten aanmaken.

    • Jan van Cleeff