België: activiste stopt met hongerstaking

Voor het eerst in 47 dagen heeft de Turkse activiste Fehriye Erdal vandaag weer gegeten. De 23-jarige vrouw, die vorig jaar in België werd gearresteerd, was in juli in hongerstaking gegaan om de Belgische regering te dwingen haar vrij te laten. De Belgen, die politiek stevig in hun maag zaten met Erdal, hebben haar eis echter niet volledig ingewilligd. De activiste is zaterdag naar een nieuw schuiladres gebracht.

Erdal wordt in Turkije gezocht wegens moord op een Turkse grootindustrieel en diens twee medewerkers door de linkse terreurorganisatie DHKP-C, waar Erdal lid van is. Zij ontkent elke betrokkenheid bij de moord. Omdat zij de doodstraf kan krijgen in Turkije, besloot de Belgische regering in mei haar niet aan Turkije uit te leveren. Haar asielaanvraag in België werd in juli afgewezen omdat zij die pas indiende nadat Turkije België om haar uitlevering had gevraagd. Bovendien diende zij twee aanvragen in, waarvan één onder valse naam. Omdat Erdal noch naar Turkije terugkan, noch in België mag blijven, zoekt de Belgische regering al maanden tevergeefs een `derde land' voor haar. Al die tijd zat Erdal in de cel in België. Uit protest tegen dit ,,gesol'' ging zij in juli in hongerstaking. Sinds tien dagen verbleef zij op schuiladressen, maar omdat die steeds uitlekten, bleef zij eten weigeren.

Hoe zwakker Erdal werd, hoe delicater de zaak: de Turkse marine annuleerde vorige week contracten met Belgische bedrijven, Turkse consumentenverenigingen riepen op tot een boycot voor Belgische producten, sympathisanten van Erdal gingen in Brussel ook in hongerstaking. Een Turkse krant meldde vrijdag dat de Belgische minister van Binnenlandse Zaken met de dood was bedreigd. DHKP-C-leden in België intimideerden Erdals advocaat dermate, dat hij niet meer in het openbaar namens zijn cliënte durft te spreken. Belgische politici riepen de laatste dagen op Erdal vrij te laten of in België te berechten. Dit laatste is volgens de Belgische minister van Justitie echter wettelijk onmogelijk. Nu Erdal haar derde onderduikadres `veilig' heeft bevonden en daarom weer eet, is de druk even van de ketel. Maar het dilemma voor de regering is gebleven. Op de komende ministerraad, 1 september, staat de zaak-Erdal bovenaan de agenda.