Zomergast Heertje

Het bood een aardig schouwspel, afgelopen zondag in Zomergasten, de manoeuvres waarmee Henk van Os de vragen van presentator Van Dis probeerde te ontwijken. Om de metafoor van Van Os te gebruiken: hij trok zichzelf steeds ,,als een baron van Münchhausen aan zijn haren uit het moeras van het al te persoonlijke''. Op den duur begon dat te vervelen.

De avond van de laatste zomergast, Raoul Heertje, zal niet zo humoristisch zijn als sommigen wellicht verwachten. Heertje (1963) is dan wel stand-up comedian, maar dat betekent niet dat hij altijd grappig is. Zo maakte hij zich in deze krant kwaad over het Centraal Joods Overleg, die hij tot woede van velen ,,een verzameling joodse ijdeltuiten'' noemde.

Raoul Heertje is de oprichter van de Comedy Train, een gezelschap stand-uppers dat als thuisbasis het Amsterdamse café Toomler heeft. Hij is pannellid van het Tros-programma Dit was het nieuws, waarin grappen over de actualiteit geïmproviseerd worden.

,,Ik zou zondag geschiedenis kunnen schrijven'', zegt Heertje ironisch. ,,Omdat alle journalisten over Zomergasten schrijven lijkt het net alsof er iets heel bijzonders is gebeurd.'' Hij vindt het een leuk programma, maar begrijpt niet waarom er zoveel ophef over wordt gemaakt. Zelf heeft hij tv-fragmenten uitgekozen die indruk op hem maakten. Het kan de laatste aflevering van Swiebertje zijn, waarbij Heertje als jongen moest huilen. Of de speech van koning Hussein na de moord op Rabin. Verder zijn te zien: doelpunten van Johan Cruijff, en een optreden van de komiek Mel Brooks in de talkshow van Clive James, waar Heertje zelf ooit te gast was.

Wie benieuwd is hoe de zomergasten zelf de avond ervaren hebben, kan dat op www.vpro.nl te weten komen, zegt de VPRO. Maar tot nu toe is er alleen een gesprekje met de eerste gast, Kristien Hemmerechts, te lezen. Ze heeft `niets dan positiefs' te melden. De uitzending heeft ze achteraf niet bekeken. ,,Ik hoorde van nogal wat mensen dat het goed was gegaan. In alle eerlijkheid besefte ik dat al op een bepaald moment tijdens de uitzending zelf.''

Zomergasten, zondag, Ned.3, 21.00-24.00u.

    • Martijn Meijer