VN weren Dalai Lama van religieuze top uit angst voor China

De Dalai Lama is niet welkom op de wereldtop van religieuze leiders, volgende week in het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York, wegens ,,gevoeligheden van China''. Dat heeft de secretaris-generaal van de VN, Kofi Annan, gisteren gezegd.

Hij reageerde met die uitspraak op de aanhoudende kritiek uit verscheidene landen op het weren van de Tibetaanse God-koning. De Verenigde Staten maakte eerder melding van hun ,,diepe teleurstelling.'' Vorige maand bevestigde VN-woordvoerder David Eckhardt al dat de uitsluiting van de Dalai Lama voortkwam uit angst voor een sterk protest van China.

Meer dan duizend religieuze leiders van 75 verschillende geloven komen maandag naar New York voor een driedaagse Millenium Wereld Vrede Top, die vooraf gaat aan de `echte' Milleniumtop die begin september 150 regeringsleiders verenigt. Beide bijeenkomsten hebben plaats in het hoofdkwartier van de Verenigde Naties.

Annan benadrukte gisteren dat de religieuze top niet is georganiseerd door de VN, maar door de religieuze leiders zelf. Hij verklaarde de teleurstelling te begrijpen, maar onderstreepte dat de Verenigde Naties ,,echt het thuis zijn van de lidstaten en hun gevoelige onderwerpen.''

Sinds hij in 1997 aantrad als secretaris-generaal, heeft Annan altijd gezegd de VN zoveel mogelijk open te willen stellen voor alle segmenten van de maatschappij. ,,In dit soort zaken moet je de vooruitgang boeken die haalbaar is en niet het absoluut beste eisen'', zei hij gisteren. ,,Ik denk zelf dat het een vooruitgang is om hier volgende week duizend religieuze leiders te ontvangen die praten over onze wereld en bidden voor vrede.''

Na het veto van de VN nodigden de organisatoren van de conferentie, een oecumenisch gezelschap van kerkleiders, de Dalai Lama uit de slotrede van de conferentie uit te spreken in een nabijgelegen hotel. De Dalai Lama nam daarmee geen genoegen en sloeg de uitnodiging af. Een minister van de Tibetaanse regering in ballingschap verklaarde dat zijn uitsluiting ,,de geloofwaardigheid van de conferentie en het imago van de Verenigde Naties ondermijnt.''

De Tibetaanse God-koning ontvluchtte China in 1959 na een mislukte opstand tegen het communistische regime. Hij voert nu vanuit India campagne voor erkenning van Tibetaanse rechten. In 1989 ontving hij de Nobelprijs voor de Vrede.

China beschouwt Tibet als integraal deel van zijn grondgebied en ziet de Dalai Lama als separatistische leider. China is op de conferentie vertegenwoordigd door een delegatie van kerkleiders die door Peking zijn geselecteerd. Zij omschrijven de Dalai Lama als een relschopper in plaats van een vredestichter. De Republikeinse senator en VN-criticus Jesse Helms meent dat de VN hebben ,,gekozen voor het tevreden stellen van de communistische dictators'' in China.