TOON'S TOSTI

Mannen die graag koken hebben mijn bijzondere aandacht, vooral als het een jongeling betreft van een nieuwe generatie thuiskokers. Wat ze koken, hoe ze te werk gaan in de keuken, of ze zich enige moeite getroosten om er iets van te maken, daar ben ik erg nieuwsgierig naar. En vooral: wat is hun `signature dish' – het gerecht waarmee zij zich op de culinaire landkaart in hun vriendenkring plaatsen. Bovenstaande jongeman is ondanks zijn drukke baan niet gediend van diepvries-pizza's; hij maakt er altijd wat van omdat hij lol heeft in koken. Op zaterdagochtend zet hij al vroeg een rosbief in de marinade en roostert die 's avonds tot perfectie boven een houtvuur. Zijn vriendin bakt op haar beurt weer uitstekende, zelfgesneden dunne frietjes met de juiste graad van krokantheid. Je eet er goed als gast. Als voorafje gooide de heer in kwestie een hele camembert in de pan en serveerde even later een apart soort tosti: gloeiendhete kaas die tussen zijn gepaneerde en goudbruin gebakken korst wil ontsnappen met daarbij een schaal warme crostini – dikgesneden oud wit brood voorzien van wat olijfolie en zout dat in de oven krokant werd geroosterd. Een voedzaam voorgerecht maar de kok is dan ook dol op kaas. Same here.

Bereiding: Klop het ei samen met een eetlepel water los in een diep bord. Wentel de kaas door het losgeklopte ei, vervolgens door de bloem, nogmaals door het ei en tot slot door het paneermeel. Zorg dat de paneerlaagjes telkens de kaas rondom goed bedekken. Verhit de boter in een bakpan op halfhoog vuur, bak hierin de camembert aan weerszijden een halve minuut en rol hem tussen twee spatels ook over zijn ronde rand door de hete boter. Draai het vuur laag en laat de kaas nog 2 1/2 minuut aan iedere kant bakken zodat het oppervlak goudbruin wordt en de camembert de tijd krijgt binnenin smeltendzacht te worden. Snijd de hete kaas aan tafel in puntjes en zorg dat er voldoende crostini zijn. Kijk, ik mag dan schamperen over de gemakzucht van de tafeltje-dekje generatie van tegenwoordig maar na zo'n verrukkelijk en eenvoudig voorgerecht is mijn hoop op de toekomst van een goede thuiskeuken niet helemaal vervlogen.

    • Florine Boucher