Teller staat nog steeds op negen

Negen Nederlandse atleten hebben zich tot nu toe voor de Olympische Spelen van Sydney gekwalificeerd. Gisteravond in Brussel mislukten de pogingen van de aanwezige kandidaten om zich nog bij deze groep te voegen. De atleten hebben nog tot en met volgende week zondag de tijd zich te plaatsen. Voor de andere sporters is de termijn gisteren gesloten.

Technisch directeur Bert Paauw van de Nederlandse atletiekunie KNAU hoopt dat minstens één atleet zich nog bij de selectie voegt. Naar Atlanta werden vier jaar geleden ook tien atleten afgevaardigd. ,,En daar zijn we tevreden mee'', zegt Paauw. In Atlanta deden uiteindelijk negen Nederlanders aan het olympisch atletiektoernooi mee. Ellen van Langen moest zich destijds geblesseerd afmelden.

Tot de atleten die zich in de resterende dagen nog willen kwalificeren, behoort hoogspringer Wilbert Pennings. Hij hoefde door zijn prestatie bij de WK van vorig jaar in Sevilla (2.30) dit seizoen alleen nog vormbehoud te tonen. Hij slaagde er nog niet in de benodigde 2.25 meter te springen. Paauw heeft verder zijn hoop gevestigd op tienkamper Chiel Warners, die bij het NK zijn laatste kans heeft.

Sprinter Troy Douglas bleef tot nu toe ver verwijderd van de limiet op de 200 meter (20,40). Hij mocht lange tijd niet lopen, omdat hij wordt beschuldigd van het gebruik van de verboden stof nandrolon. De internationale federatie IAAF heeft hem nu wel toestemming gegeven aan wedstrijden mee te doen. Mocht Douglas zich plaatsen voor de Spelen, dan moet zijn strafzaak vóór Sydney worden behandeld. Paauw: ,,Het zou me verbazen als Troy zich nog kwalificeert. De hele affaire heeft toch te veel invloed op hem gehad.''

Paauw is tevreden over de atletiekploeg. De kwaliteit is volgens hem te danken aan de door velen bekritiseerde limietprocedure. Elke atleet mocht gebruik maken van vier pogingen die hij vooraf moest aankondigen. ,,Alleen de sterken overleven in dit systeem. Zo hoort dat voor de Spelen. Voor EK's en WK's kunnen we weer wat soepeler zijn'', meent Paauw.