Suriname: OM mag komen om Bouterse te horen

De Surinaamse minister van Justitie S. Gilds staat Nederlandse aanklagers toe parlementslid en voormalig legerleider Desi Bouterse te horen in verband met de executie van vijftien prominente advocaten, journalisten en vakbondsleiders in 1982. Gilds, twee weken geleden benoemd in het nieuwe kabinet van president Venetiaan, heeft gezegd dat hij een verzoek daartoe van het Nederlands openbaar ministerie (OM) zal honoreren. Venetiaans partij Nieuw Front beloofde tijdens de verkiezingscampagne plechtig Bouterse voor de zogenoemde Decembermoorden te vervolgen.

Op 19 september bespreekt het gerechtshof in Amsterdam het rapport dat volkenrechtdeskundige prof. C. Dugard heeft opgesteld over de mogelijke vervolging van Desi Bouterse wegens de Decembermoorden. Volgens Dugard kunnen de Decembermoorden naar internationaal volkenrecht worden gezien als een misdaad tegen de menselijkheid.

Het hof oordeelde in maart dat de voormalige Surinaamse legerleider door de strafrechter ter verantwoording zou moeten worden geroepen voor zijn betrokkenheid bij de moord op vijftien opposanten van het toenmalige bewind in 1982.

Hoewel het rechtscollege vervolging in Nederland ,,opportuun'' noemde, wilde het hof toch een nader onderzoek naar de vraag of zo'n juridische stap naar het volkenrechtelijk gewoonterecht inderdaad genomen kan worden.

Ook in Suriname loopt nog een juridische procedure bij het hof van justitie, onder andere aangespannen door de Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede. Bouterse, in juli geïnstalleerd als assembleelid, heeft zelf de afgelopen jaren diverse malen publiekelijk toegegeven dat hij verantwoordelijk was voor de Decembermoorden. Het verzoek aan het Nederlandse openbaar ministerie om Bouterse te vervolgen, komt van familie van een van de slachtoffers, John Wijngaarde, een Surinaamse journalist met Nederlandse nationaliteit.