Spel om UMTS-miljarden

maart

6 maart

Begin van de veiling in Groot-Brittannië.

28 maart

De Tweede Kamer stemt in met ontwerp Nederlandse veiling. Minister De Vries (Verkeer en Waterstaat) rekent op tussen de tien en vijftien bieders.

april

5 april

GroenLinks vraagt uitstel van de veiling. De partij vreest dat speculanten op de veiling zullen afkomen.

13 april

Potentiële bieders op de veiling sluiten allianties. British Telecom breidt zijn belang in Telfort uit tot 100 procent. Dutchtone en Libertel weten zich gesteund door respectievelijk France Telecom en Vodafone.

27 april

Einde van de Britse veiling. Opbrengst: 85 miljard gulden.

30 april

In het tv-programma Buitenhof wordt gesuggereerd dat de Nederlandse veiling 20 miljard gulden kan opleveren. Minister Zalm (Financiën) sluit dat niet uit.

mei

1 mei

KPN praat met het Spaanse Telefónica over een volledige fusie.

5 mei

De fusiebesprekingen tussen KPN en Telefónica mislukken.

9 mei

KPN sluit een alliantie met het Japanse NTT Docomo.

10 mei

Gezamenlijk waarschuwen de Nederlandse mobiele operators voor 'Britse toestanden'. Ze verwijten de Nederlandse overheid een "graaimentaliteit".

juni

10 juni

Het Centraal Plan Bureau stelt in een memorandum dat het risico voor overbiedingen tijdens de Nederlandse veiling klein is.

17 juni

De Amerikaanse bedrijven WorldCom, Global Crossing en UPC maken bekend dat ze afzien van deelname aan de Nederlandse veiling.

29 juni

Ben sluit alliantie met Deutsche Telekom. Het aantal deelnemers slinkt daarmee tot acht.

Juli

1 juli

Versatel klaagt bij de Europese Commissie dat het Nederlandse veilingontwerp de bestaande mobiele operators voortrekt.

4 juli

KPN sluit alliantie met Hutchison. De deelname deelname van Hutchison zelf aan de Nederlandse veiling wordt onzeker. Ook het Brits- Amerikaanse NTL overweegt zich terug te trekken.

6 juli

Begin van de Nederlandse veiling. Hutchison en NTL trekken zich 's ochtends terug. Het aantal deelnemers komt daarmee op zes. De aanvang van de veiling wordt voor deze kwestie anderhalf uur uitgesteld. Door het massale gebruik van paskaarten dalen de aanvangsprijzen van de vergunningen tot nul gulden. Versatel wordt door de andere deelnemers via de media onder druk gezet om uit de veiling te stappen.

11 juli

Het bieden komt alsnog op gang.

23 juli

Versatel licht het ministerie van Verkeer en Waterstaat in over een 'dreigbrief' die het twee dagen eerder van Telfort heeft ontvangen.

24 juli

Einde van de Nederlandse veiling. Opbrengst 5,9 miljard. De Vries besluit 's ochtends de 'dreigbrief' naast zich neer te leggen en laat de veiling beginnen. Enkele biedrondes en 800 miljoen gulden later trekt Versatel zich terug. De andere deelnemers vinden dat ze hadden moeten worden ingelicht over de Telfort-brief en dat de veiling hiervoor tijdelijk had moeten worden stilgelegd. De Vries zegt dat de veiling ordelijk is verlopen.

28 juli

Het ministerie staat onder toenemende druk om helderheid te verschaffen over het turbulente einde van de veiling en geeft de correspondentie tussen Versatel en Telfort vrij.

augustus

1 augustus

Begin van de Duitse veiling.

9 augustus

Duitse economen waarschuwen voor excessen op de Duitse veiling.

15 augustus

De kapitaalmarkten roeren zich naar aanleiding van de spectaculaire biedingen in Duitsland. Beleggers verstrakken. De koersen van telecom- aandelen dalen.

17 augustus

Einde van de Duitse veiling. Opbrengst bijna 100 miljard. De Tweede Kamer vraagt een debat aan over de lage opbrengst in Nederland. Hutchison schrikt van de prijzen in Duitsland en zegt een deel van de samenwerking met KPN op. De koers van KPN zakt in elkaar.

19 augustus

Premier Kok belooft uitleg over de UMTS-veiling in Nederland.

22 augustus

KPN verzoekt de overheid de voorgenomen verkoop van een deel van het staatsbelang uit te stellen.

25 augustus

Tweede Kamer start eigen onderzoek naar Nederlandse veiling.