Roelof Luinge?

AZ stelt na het turbulente duel tegen Feyenoord geen prijs meer op de aanwezig- heid van scheidsrechter Roelof Luinge in het eigen stadion. Is de ophef rondom Luinge terecht?

Jan Reker, directeur stichting Coaches Betaald Voetbal: ,,Soms heb je als club het gevoel: deze scheidsrechter is tegen ons. Hans van der Zee heeft dat standpunt namens AZ verwoord, daarmee heeft hij Luinge echter niet beschadigd. Het was alleen verkeerd om de klacht via de pers te naar buiten te brengen. Of de klacht van AZ gehoor zal vinden bij de KNVB? Dat denk ik niet. Clubs bepalen niet wie waar arbitreert. Toch lijkt het me beter dat Luinge voorlopig niet bij AZ op bezoek komt.''

Rob de Leede, woordvoerder voetbalbond KNVB: ,,Het is niet Luinge die voor alle ophef heeft gezorgd, dat hebben de media gedaan. Trainer Van der Lem van AZ liet zich na afloop van de wedstrijd tegen Feyenoord even gaan en prompt sprong de pers daarop in. Hans van der Zee wilde kennelijk dat er veel over Luinge werd geschreven. AZ heeft zijn grieven over Luinge op papier gezet en een klacht ingediend bij de KNVB. De kans dat die klacht wordt gehonoreerd is zeer klein, want een club bepaalt niet welke scheidsrechter voor welke wedstrijd wordt aangesteld. Of de KNVB arbiters aanspreekt op hun functioneren? Jazeker, maar dat gebeurt intern.''

Dirk Scheringa, voorzitter van AZ in de Volkskrant: ,,Elke keer als die man in ons stadion fluit, hangt er een kille, angstaanjagende spanning in de lucht. Zijn optreden in onze uitwedstrijd tegen Feyenoord was de bekende druppel voor het publiek, de trainers en de spelers van AZ. Het gaat niet alleen om deze ene wedstrijd. We hebben al veel langer moeite met Luinge. Scheidsrechters zoals Jaap Uilenberg en Dick Jol fluiten in de geest van een wedstrijd en zijn verder onzichtbaar, zoals het goede arbiters betaamt. Luinge daarentegen voelt een wedstrijd absoluut niet aan. Ook daarom is de sfeer heel geladen als hij bij ons komt fluiten. Het verzoek Luinge niet meer aan te wijzen voor onze wedstrijden moésten we gewoon nemen.''

Willem Veenman, voorzitter supportersvereniging Feyenoord: ,,Ik ben zelf in het bezit van een scheidsrechtersdiploma en weet: het vak van arbiter is vreselijk. Luinge is niet bepaald een sterke leidsman. Hij gaat wel vaker in de fout. Maar de hetze rondom hem vind ik belachelijk. AZ-voorzitter Scheringa is natuurlijk niet de aangewezen persoon om te beoordelen wie zijn club moet fluiten en wie niet. Ook het optreden van directeur voetbalzaken Hans van der Zee stoort me mateloos. Hij is zó publiciteitsgeil dat hij de pers zoekt om Luinge te beschadigen. AZ had die brief met klachten over Luinge geruisloos naar de KNVB moeten sturen. Of Luinge nu goed is of niet: een scheidsrechter kan niet álles zien in een wedstrijd.''

Riemer van der Velde, voorzitter Heerenveen: ,,Het gedrag van AZ is niet correct en erger dan het optreden van Luinge in de wedstrijd tegen Feyenoord. Zelfs na een paar dagen bedenktijd vindt AZ het klaarblijkelijk nodig om Luinge openlijk aan te pakken. En dan die klacht, ook zoiets opmerkelijks. Als AZ in het gelijk wordt gesteld, heeft elke club straks zijn eigen thuisfluiter. Iedere scheidsrechter heeft zijn goede en slechte momenten. Soms heb je een arbiter mee, soms tegen. AZ ventileerde zijn klachten over Luinge via de pers, dat is geen goede zaak en een slecht voorbeeld voor sportminnend Nederland.''

Peter Bosz, oud-international en trainer AGOVV: ,,Ik heb zelf nooit problemen gehad met Luinge. In het verleden was hij wat agressief jegens spelers, hij reageerde soms wat erg fel op aantijgingen. De ophef over Luinge is onzinnig. De houding van AZ is erg onprofessioneel. Wat Van der Zee zegt in de pers is niet slim, terwijl de spelers ook hun deel in de problemen hebben. Al vóór de wedstrijd riepen ze: `We hebben Luinge vandaag, dus zullen we niet winnen.' Onbegrijpelijk. Er is geen scheidsrechter die perfect fluit, Luinge doet dat dus ook niet.''

    • Marcel Abrahams