Ritzege Omloop in Nederlandse ronde

De Belgische wielrenner Wim Omloop heeft gisteren in Venlo de vijfde etappe in de Ronde van Nederland gewonnen. Hij versloeg in de sprint zijn medevluchters Nielsen uit Denemarken en Peeters uit België.

De oranje leiderstrui bleef om de schouders van de Nederlander Dekker. Hij heeft dertien seconden voorsprong op de Zuid-Afrikaan Hunter. Vandaag eindigt de nationale omloop met een redelijk zware etappe in de huevels van Zuid-Limburg.

De 28-jarige Omloop rijdt voor de Nederlandse sponsor Bankgiroloterij, dat tijdelijk uit de schaduw van Rabobank en Farm Frites trad. Omloop is afkomstig uit Herentals, de plaats waar zijn beroemde landgenoot Rik van Looy vandaan komt. Omloop is een renner met een bescheiden status. Hij rijdt voornamelijk kermiskoersen. Hij rijdt dit seizoen voor het eerst in Nederlandse dienst. Na een teleurstellend voorjaar raakte Omloop deze zomer op toeren. Hij behaalde zeven overwinningen, maar het waren geen aansprekende zeges.

De vlakke etappe naar Venlo werd gisteren gekenmerkt door een lange ontsnapping van het bovengenoemde trio. De ploeggenoten van kopman en klassementsleider Dekker beperkten de voorsprong. Peeters had in het algemeen klassement een achterstand van bijna twee minuten op Dekker en vormde heel even een gevaar voor de koppositie. Op de eindstreep in Venlo hielden de leiders 24 seconden voorsprong op het peloton.